Dieta na osteoporozę
Osteoporoza częściej rozwija się u kobiet. Jest to spowodowane zmianami hormonalnymi, które zachodzą w organizmie kobiety w czasie menopauzy. Kości tracą zawartość substancji mineralnych, a co za tym idzie, stają się słabsze i podatniejsze na złamania. Osteoporozie można skutecznie zapobiegać przez stosowanie odpowiedniej diety.
1. Czynniki ryzyka osteoporozy
Choć osteoporoza dotyczy przede wszystkim kobiet po 50. roku życia, to może przydarzyć się także innym osobom. Do grupy ryzyka osteoporozy należą:
- osoby z niedowagą,
- osoby o drobnych kościach,
- osoby mało aktywne fizycznie,
- mężczyźni w podeszłym wieku.
2. Dieta w osteoporozie
Jeśli chcemy, aby nie przytrafiła się nam osteoporoza dieta, którą wzmacniamy swój organizm, musi bogata w wiele składników, takich jak mikroelementy i witaminy. Do najważniejszych należą:
- wapń - jest podstawowym budulcem kości,
- bor - nasz organizm potrzebuje tego pierwiastka, aby lepiej przyswajać wapń,
- miedź - odpowiada za mineralizację kości,
- mangan - wzmacnia tkankę łączną kości,
- krzem - wpływa na elastyczność kości,
- cynk - jest niezbędny do wytwarzania białek kostnych.
2.1. Wapń w osteoporozie
- dzienna dawka to 1200 mg,
- zalecany jest przede wszystkim młodym dziewczętom, kobietom w ciąży, matkom karmiącym, kobietom w czasie menopauzy i starszym panom,
- źródłem wapnia są produkty mleczne (jogurty, sery żółte, białe, pleśniowe), warzywa: marchew, brokuły, fasola, kapusta, warto jeść także migdały i ryby o jadalnych ościach, np. łososie.
Cynk jest mikroelementem, który znajduje się w orzeszkach, pestkach, skorupiakach i warzywach korzeniowych.
2.2. Witaminy w osteoporozie
- witamina A -bierze udział w wytwarzaniu białek kostnych,
- witamina C - pobudza produkcję kolagenu,
- witamina D - wzmacnia kości, wytwarza się w naszym organizmie pod wpływem działania promieni słonecznych,
- witamina K - statystyki mówią, że ponad 33% osób chorych na osteoporozę cierpi na niedobór tej witaminy.
2.3. Czego unikać w diecie przy osteoporozie?
- alkohol, który przyśpiesza utratę substancji mineralnych przez kości,
- sól, ponieważ powoduje wydalania wapnia z organizmu z moczem
- kofeina i mięso, które osłabiają przyswajanie wapnia przez organizm
- palenie papierosów, gdyż tytoń zwiększa tempo niszczenia kości.
Cierpiącym na osteoporozę zaleca się wypicie przed posiłkiem szklanki ciepłej wody z łyżeczką octu winnego, który zwiększa kwasowość w żołądku, dzięki czemu wapń jest lepiej wchłaniany przez organizm.