6 z 7Skórka od banana chroni nasze oczy
Zawarty w skórce od banana wysoki poziom luteiny (naturalnego, żółtego barwnika) chroni nasze oczy, zapobiegając zaćmie lub zwyrodnieniu plamki żółtej – jednej z głównych przyczyn ślepoty. Rośliny zawierające luteinę są polecane szczególnie osobom, które na co dzień nadmiernie eksploatują swój wzrok, np. pracując przy komputerze czy oglądając telewizję.
Mimo cudownych właściwości skórki od banana, powinniśmy pamiętać o jednym: chociaż jest jadalna, często spryskana jest pestycydami. Dlatego upewnijmy się, że owoce, które kupujemy, pochodzą z ekologicznych upraw. Na koniec pozostaje najważniejsze pytanie: jak jednak wydobyć ze skórki cenne właściwości? Należy przygotować wywar. Weź kilka skórek od banana, dokładnie umyj i gotuj przez 10 minut. Kiedy wywar jest gotowy, odstaw go do ostygnięcia. Możesz go wypić bez dodatków, bądź wzbogacić nim smak koktajlu.