Skuteczny jak antybiotyki. Wątroba i jelita go uwielbiają
Po ten napój sięgają ludzie od tysięcy lat. Dietetycy doceniają go za szereg korzyści zdrowotnych, które wiążą się z jego spożywaniem. Wspomaga pracę układu trawiennego, dobrze działa na układ krążenia oraz wątrobę. Jedna szklanka dostarcza do organizmu szereg składników, które pozytywnie wpływają na zdrowie.
1. Bogaty w witaminy i minerały
Kefir to znany od tysięcy lat fermentowany napój mleczny. Certyfikowana dietetyczka Amber Sommer wskazuje, że warto pić kefir, ponieważ ma wiele zalet. Zawiera w sobie dobre bakterie i zapewnia szereg korzyści zdrowotnych.
W sklepowych lodówkach dostępne są różne odmiany kefiru. Przy wyborze warto czytać etykiety, ponieważ smakowe rodzaje tego mlecznego napoju są czesto bogate w cukier, co może negatywnie odbijać się na zdrowotnych korzyściach kefiru.
Kefir zawiera więcej dobrych bakterii niż jogurt. Ma niską zawartość laktozy i jest pełen dobrych składników odżywczych takich jak:
- wapń,
- magnez,
- witamina B2,
- witamina D.
Ten mleczny napój wspomaga zdrowie jelit, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osoby zmagającej się z zaparciami i biegunkami.
Dobre bakterie, w które bogaty jest kefir oraz inna fermentowana żywność, są dobre dla układu krążenia i mogą np. obniżać poziomu cholesterolu we krwi.
2. Dobry dla zdrowia kości i mięśni
Dzięki zawartości wapnia oraz witaminy D, a także fosforu, dobrze działa na kości. Już jedna szklanka kefiru dostarcza do organizmu te ważne składniki odżywcze, które są niezbędne dla zdrowia układu kostnego.
Kefir to także świetna broń w walce ze szkodliwymi bakteriami. Eksperci z Cleveland Clinic wskazują, że pomaga zwalczać bakterie takie jak E. cola czy Salmonella, a w badaniach laboratoryjnych dotyczących zwalczania szkodliwych drobnoustrojów, był równie skuteczny jak antybiotyki.
Co więcej, ten mleczy napój chroni zęby przed bakteriami, które powodują próchnicę.
Pomoże także obniżyć poziom glukozy we krwi, a dzięki zawartości magnezu oraz białka, którego ma więcej niż jajko, jest ważny dla mięśni.
Z kolei badanie naukowe opublikowane w czasopiśmie "Nature" wykazało, że kefir łagodzi uszkodzenia wątroby wywołane niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD).
Dietetyk wskazuje, że warto dodać kefir do codziennego jadłospisu ze względu na jego zdrowotne zalety.
Ekspertka ostrzega jednak, że początkowo należy przyzwyczajać organizm do dobrego źródła probiotyków i dodawać go powoli do diety, ponieważ może powodować dyskomfort trawienny. Wówczas mogą pojawić się gazy oraz wzdęcia.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl