Chroni kości, mięśnie i serce. W tej rybie znajdziesz jej najwięcej
Ryby stanowią cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które nie tylko wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mózgu, ale również wykazują działanie przeciwzakrzepowe. Oprócz składników odżywczych i białka, ryby dostarczają organizmowi witaminę D. W tych gatunkach znajdziesz jej najwięcej.
1. Dlaczego witamina D jest ważna?
Witamina D to rozpuszczalny w tłuszczach składnik odżywczy, który pełni w ludzkim organizmie szereg istotnych funkcji. Najważniejszą rolą jest regulacja metabolizmu wapnia i fosforu, ale wykazuje także działanie przeciwzapalne, hamuje namnażanie się chorobotwórczych drobnoustrojów i wpływa na wzrost oraz podział komórek naskórka (keratynocytów).
Witamina D przeciwdziała krzywicy u dzieci i osteoporozie u osób dorosłych, reguluje funkcjonowanie gruczołów łojowych, wpływa pozytywnie na układ nerwowy i na skurcze mięśni, w tym mięśnia sercowego.
Witamina D w organizmie człowieka wytwarzana jest dzięki promieniom słonecznym. Pod ich wpływem dehydrocholesterol, stanowiący pochodną cholesterolu, ulega przekształceniu w prowitaminę, a w kolejnym kroku w witaminę D.
2. W tych rybach znajdziesz najwięcej witaminy D
Naturalnymi źródłami pokarmowymi tego składnika odżywczego są produkty żywnościowe. Żywność o wysokiej zawartości witaminy D to przede wszystkim: tłuste ryby morskie np. węgorz, śledź czy pstrąg tęczowy, żółtka jaj, drożdże oraz grzyby.
Świeży węgorz ze wszystkich tłustych ryb dostarcza najwięcej witaminy D. W 100 gramach tego produktu znaleźć można 1200 µg. Oprócz nienasyconych kwasów omega-3 oraz białka, w składzie produktu występują także niezbędne witaminy i minerały, np. sód, potas, fosfor, wapń, magnez, witamina B3.
100 gramów marynowanego śledzia dostarcza 480 µg witaminy D. Dla porównania , w 100 gramachśledzia w oleju zawartość tej witaminy wynosi aż 808 µg. Ryba stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, witamin z grupy B, witaminy A oraz witaminy E.
Produktem żywnościowym, w którym znajduje się nieco mniej witaminy D jest świeży dorsz. W 100 gramach ryby znaleźć można 40 µg słonecznej witaminy. Mimo wszystko, warto włączyć dorsza do swojego codziennego jadłospisu, ponieważ stanowi on doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Ryba obfituje także w niezbędne składniki odżywcze takie jak kwas foliowy, niacyna czy selen.
Pieczony lub gotowany łosoś stanowi naturalne źródło witaminy D. W 100 gramach ryby występuje 540 µg witaminy słońca. Co ciekawe, zawartość witaminy D w łososiu, który został wyłowiony w Morzu Bałtyckim może wahać się od 500 aż do 900 µg.
Makrela to tłusta ryba, która zawiera sporą dawkę kwasów omega-3, niacyny, pirydoksyny, kobalaminy, wapnia, fosforu, żelaza oraz witaminy A. 100 gramów tej pieczonej bądź gotowanej ryby zawiera 150 µg witaminy D.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl