Wady i zalety jedzenie mięsa. Które jest najzdrowsze? (WIDEO)
Statystyczny Polak zjada rocznie około 70 kg mięsa, głównie wieprzowiny i drobiu. To dwukrotnie więcej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Z drugiej strony coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa i przechodzi na dietę wegetariańską lub wegańską. Jedni uważają, że mięso jest niezbędnym składnikiem zdrowej diety, inni, że jest głównym winowajcą wielu chorób. Kto ma rację?
Z jednej strony, mięso zawiera składniki odżywcze. To źródło potrzebnego do budowy tkanek pełnowartościowego białka, żelaza, cynku, magnezu, odpowiadających za metabolizm i poprawiających przemianę materii witamin z grupy B, witaminy A, E i C. Białko zwierzęce jest lepiej przyswajalne niż roślinne.
Z drugiej strony, jedzenie zbyt dużych ilości mięsa, zwłaszcza czerwonego, może powodować nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, choroby metaboliczne, choroby serca, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzycę i nowotwory. Czerwone mięso zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które podwyższają poziom złego cholesterolu. Białe mięso jest zdrowsze, mniej kaloryczne, zawiera mniej tłuszczu, a więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed zmianami miażdżycowymi. Można sobie na nie pozwolić 2-3 razy w tygodniu. Z kolei czerwonego mięsa nie powinno się jeść częściej, niż kilka razy w miesiącu.
Dieta bezmięsna również ma swoje zalety, a niejedzenie mięsa może mieć pozytywne skutki dla zdrowia. Sprawdź, jakie. Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj WIDEO
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl