Skutki stosowania acesulfamu K. To kolejny zamiennik cukru

Zamienniki cukru w postaci sztucznych substancji słodzących weszły do powszechnego użycia. Obok aspartamu, w przemyśle spożywczym stosuje się też acesulfam K. Co to za substancja i jaki ma wpływ na nasze zdrowie?

szkodliwe działanie acesulfamu Kszkodliwe działanie acesulfamu K
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Słodzik E950

Ccesulfam K można znaleźć pod nazwą E950. Jest to związek chemiczny przypadkowo odkryty przez Karla Claussa Haralda Jensena. Substancja ma formę białego lub krystalicznego proszku. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, nie działają na niego wysokie temperatury. Główną zaletą acesulfamu K jest jego słodki smak. Jest 200 razy słodszy niż sacharoza, a przy okazji nie ma żadnych kalorii. W przemyśle spożywczym stosowany jest jako słodzik i wzmacniacz zapachu.

Dopuszczony do obrotu

Asesulfam K został zarejestrowany przez Komisję Europejską i amerykańską Agencję Żywności i Leków, dopuszczony jest więc do użytku na terenie całej Unii Europejskiej. Nie ma jednoznacznych badań świadczących o jego szkodliwości.

E950 jest całkowicie wchłaniany w przewodzie pokarmowym, nie ulega kumulacji i jest wydalany wraz z moczem. Bezpieczna dawka dzienna tej substancji wynosi 9-15 mg na kg masy ciała.

Sztuczne słodziki zwiększają ryzyko choroby Alzheimera

Gdzie go znajdziemy?

Acesulfam K ze względu na swoje właściwości fizykochemiczne jest częściej wykorzystywany niż aspartam. Można go dodawać do wszystkich produktów przygotowywanych w wysokiej temperaturze, np. gotowych ciast i piewczywa. Ale to nie wszystko.

Słodzik ten znajdziemy również w napojach gazowanych, alkoholach, napojach owocowych, jogurtach, serkach homogenizowanych, marmoladach, dżemach, sosach do sałatek, mieszankach przypraw i płatkach śniadaniowych.

Dodaje się go również do gum do życia i past do mycia zębów.

Szkodliwość

Podobnie jak inne słodziki, acesulfam K wzbudza kontrowersje. Istnieją badania sugerujące, że związek ten może negatywnie wpływać na rozwój dziecka w łonie matki, a także powodować przedwczesny poród. Z tego względu zaleca się unikanie produktów z tym słodzikiem kobietom w ciąży.

Do produkcji acesulfamu K używa się m.in. chlorku metylenu, silnie rakotwórczego rozpuszczalnika. Kontakt z nim może wywoływać bóle głowy, zaburzenia pracy wątroby i nerek, problemy ze strony układu trawiennego i nerwowego, a także kłopoty ze wzrokiem.

Niewskazany jest także dla dzieci - może powodować u nich nadpobudliwość i choroby układu oddechowego, a także reakcje alergiczne.

W badaniach na zwierzętach odnotowano również przypadki chorób nowotworowych. Nadmierne spożycie acesulfamu K może też wpływać na podnoszenie poziomu glukozy we krwi, ale tylko w momencie, gdy był on już wysoki. Ponadto acesulfam K nie może być stosowany przez osoby chore na fenyloketonurię.

Sztuczne substancje słodzące zostały odkryte na przestrzeni kilkudziesięciu lat, dlatego trudno jest określić ich długofalowe działanie na organizm człowieka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka