Trwa ładowanie...

Śliwa tarnina - charakterystyka i wygląd, właściwości zdrowotne, przepis na nalewkę

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
03.01.2022 14:40
Śliwa tarnina
Śliwa tarnina (Adobe stock)

Śliwa tarnina, określana także mianem tarniny lub tarki to nic innego jak gatunek krzewu z rodziny różowatych. Kwiaty rośliny doskonale nadają się do sporządzenia prozdrowotnego naparu, z kolei jadalne owoce mogą stanowić składnik dżemów, konfitur, galaretek czy soków. Co jeszcze warto wiedzieć na temat tego krzewu?

spis treści

1. Charakterystyka i wygląd śliwy tarniny

Śliwa tarnina, potocznie nazywana dziką śliwką, tarką, tarniną, czarniakiem, tarnówką, turczycą lub czarnymi cierniami, jest gatunkiem krzewu z rodziny różowatych. Zasięg gatunku obejmuje niemal wszystkie kraje europejskie (wyjątkiem jest Islandia oraz północny obszar Półwyspu Skandynawskiego), państwa Azji Przedniej, północną część Afryki. Śliwa tarnina występuje pospolicie również na pograniczu Europy i Azji pomiędzy Morzem Czarnym a Kaspijskim.W Polsce występowanie tego gatunku obserwuje się przede wszystkim na terenach nizinnych , a także na niżej usytuowanych obszarach górskich.

Jak wygląda śliwa tarnina? Mocno rozgałęziony i ciernisty gatunek krzewu z rodziny różowatych zwykle osiąga od trzech do maksymalnie sześciu metrów wysokości. Liście porastające gałązki posiadają piłkowane brzegi oraz eliptyczny lub jajowaty kształt. Ich barwa jest intensywnie zielona. Owoce tarniny zgrupowane w luźne gromady mają barwę intensywnie czarnosiną, podobną do koloru borówki amerykańskiej.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Właściwości zdrowotne śliwy tarniny

Śliwa tarnina stanowi doskonałe źródło składników odżywczych, które w sposób dobroczynny wpływają na ludzki organizm. W składzie jadalnych owoców znajdziemy między innymi glikozydy, antocyjany, garbniki roślinne, kwasy organiczne, cukry, pektyny. Oprócz tego, owoce tarniny zawierają witaminę C, silny przeciwutleniacz, który chroni nasze ciało przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także prowitaminę A, która chroni komórki, poprawia samopoczucie, a także wykazuje działanie przeciwstarzeniowe.

Owoce tarnówki pomagają zwalczyć dolegliwości układu pokarmowego oraz trawiennego. Stosuje się je w przypadku wystąpienia niestrawności, nudności czy biegunki.

Kwiaty rosnące na krzewach tarniny zawierają nie tylko przeciwutleniacze czy cukry, ale również glikozydy oraz sole mineralne. Posiadają właściwości przeczyszczające, z tego powodu, polecane są osobom borykającym się z problemem nawracających zaparć. Leczniczy napar na bazie kwiatów rośliny może również posłużyć jako domowe lekarstwo na infekcje układu oddechowego.

W korze śliwy tarniny występują takie substancje jak garbniki czy olej kamforowy. Napary na bazie kory krzewu charakteryzują się działaniem antybakteryjnym, antyseptycznym oraz przeciwzapalnym. Można je stosować w przypadku wystąpienia zapalenia jamy ustnej.

3. Nalewka z tarniny – przepis

Nalewka z tarniny, często zwana także tarninówką, wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Stanowi doskonałe lekarstwo na dolegliwości układu pokarmowego takie jak bóle żołądkowe, biegunki, nudności oraz wymioty, ponieważ działa antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie. Przyrządzenie nalewki nie jest specjalnie skomplikowane. Do przygotowania mikstury potrzebne są następujące składniki:

  • owoce śliwy tarniny (1000 gramów),
  • cukier (800 gramów),
  • wódka (1000 mililitrów),
  • miód (100 gramów),
  • goździki (5 sztuk).

Z dokładnie umytych owoców tarniny usuń pestki. W kolejnym kroku przesyp owoce do wysokiego szklanego naczynia na nalewki. Dodaj cukier, miód, goździki oraz wódkę. Przechowuj naczynie przez kolejne sześć tygodni w dobrze nasłonecznionym pomieszczeniu (naczynie należy wstrząsać regularnie co trzy, cztery dni). Po upływie sześciu tygodni zlej nalewkę z tarniny, dokładnie ją przefiltruj. Przelej do butelek. Butelki przechowuj w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Prozdrotowna mikstura nadaje się do spożycia po upływie kolejnych pięciu tygodni.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze