Miód - kalorie, właściwości, wpływ na organizm, rodzaje
Miód jest naturalnym produktem spożywczym, którego właściwości w medycynie i kosmetyce wykorzystywane są od wieków. Miód w starożytności był używany jako składnik maści. Antyczni Grecy uważali, że miód daje im siłę, zdrowie oraz długowieczność. Kleopatra pielęgnowała swoją urodę, zażywając kąpieli w kozim mleku i miodzie. Miód stosowano jako lek, produkt do słodzenia oraz wytwarzania napojów alkoholowych. Obecnie w kosmetyce oraz farmakologii powraca się do właściwości miodu pszczelego.
- 1. Kalorie w miodzie
- 2. Właściwości miodu
- 3. Wpływ miodu na organizm
- 3.1. Miód a układ oddechowy
- 3.2. Miód a układ pokarmowy
- 3.3. Miód a układ krążenia
- 3.4. Miód a układ moczowy
- 3.5. Działanie uspokojające
- 4. Rodzaje miodu
- 4.1. Miód manuka
- 4.2. Miód spadziowy
- 4.3. Miód gryczany
- 4.4. Miód rzepakowy
- 4.5. Miód z mniszka
- 4.6. Miód akacjowy
- 4.7. Miód nawłociowy
- 4.8. Miód lipowy
- 4.9. Miód wrzosowy
- 4.10. Miód wielokwiatowy
- 4.11. Miód pitny
- 5. Ile kalorii ma miód?
1. Kalorie w miodzie
W 100 gramach miodu znaleźć można około 304 kalorii. Choć prawdziwy miód ma sporo kalorii, to jednak jest słodszy. W praktyce oznacza to, że można go użyć mniej.
Ponadto ilość kalorii w miodzie nie powinna nikogo odstraszać od tego produktu, ponieważ jest on ceniony głównie za właściwości zdrowotne. Warto więc mimo wszystko zastąpić cukier miodem.
2. Właściwości miodu
Naturalny miód zawiera dużo cukrów redukujących, głównie fruktozę i glukozę, w mniejszej ilości sacharozę. Dzięki temu właściwości miodu mogą zostać wykorzystane w leczeniu cukrzycy. Organizm diabetyków łatwo przyswaja fruktozę.
Warto wspomnieć, że właściwości miodu hamują powstawanie próchnicy. Streptococcus mutans, paciorkowiec odpowiadający za rozwój próchnicy, jest zatrzymywany przez nadtlenek wodoru znajdujący się w miodzie naturalnym.
Zawarte w naturalnym miodzie właściwości sprawiają, że szybko i łatwo przenika on przez skórę, dostarczając jej jednocześnie glukozy i substancji energetycznych. Nasze babcie radziły smarować rany miodem i miały rację.
Okazuje się bowiem, że dzięki swoim właściwościom miód przyspiesza oczyszczanie ran, a także wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i odnawiające.
Prawdziwym miodem należy obłożyć szczególnie rany ropiejące i powstałe na skutek oparzeń. Dzięki temu ropna wydzielina szybciej zostanie usunięta, a drobnoustroje chorobotwórcze zniszczone. Prawdziwy miód chroni przed powstaniem pęcherzy i blizn pooparzeniowych.
3. Wpływ miodu na organizm
3.1. Miód a układ oddechowy
Naturalny miód ma szerokie zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu schorzeń układu oddechowego. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie, uodparniająco oraz przeciwalergicznie.
Udowodniono, że spożywanie miodu zwiększa odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia.
Prawdziwy miód zaleca się w leczeniu kaszlu, chrypki, zapalenia gardła, suchości w gardle, kataru, dreszczy, podwyższonej temperatury i zapalenia zatok.
3.2. Miód a układ pokarmowy
Prawdziwy miód ma właściwości zmniejszające szkodliwe działanie używek, takich jak kawa, herbata, tytoń i alkohol. Działa oczyszczająco na organizm.
Miód może być pomocniczo zastosowany w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w zapaleniu i stanach kurczowych jelit, w nieżytach żołądka.
Ponadto miód skraca czas trwania biegunek, łagodzi skutki stresu, pobudza trawienie i likwiduje zaparcia.
3.3. Miód a układ krążenia
Miód korzystnie wpływa na różne schorzenia układu krążenia. Glukoza zawarta w miodzie dostarcza sercu niezbędną energię, fruktoza zostaje zmagazynowana w wątrobie i jest zapasem energetycznym dla organizmu.
Spożywanie miodu pozytywnie wpływa na pracę serca. Prawdziwy miód polepsza krążenie krwi i obniża ciśnienie. Miód wykorzystuje się także w leczeniu nerwicy naczyniowej serca, choroby wieńcowej oraz zespołu płucno-sercowego.
3.4. Miód a układ moczowy
Miód prawdziwy działa moczopędnie, dlatego jest pomocniczo wykorzystywany w chorobach układu moczowego, jak ostre i przewlekłe zapalenie nerek, pęcherza moczowego, miedniczek nerkowych, kamica nerkowa oraz kamica pęcherza moczowego.
Miód zapobiega powstawaniu złogów i zmniejsza obrzęki spowodowane niewydolnością nerek.
3.5. Działanie uspokojające
Do właściwości miodu prawdziwego należy działanie uspokajające. Miód poprawia samopoczucie i nastrój, jest stosowany przy nerwicach, apatii, bezsenności, nadpobudliwości i wyczerpaniu nerwowym.
Miód może być używany w chorobach skóry i ranach. Przyśpiesza gojenie się owrzodzeń, ran, oparzeń, odmrożeń. Chroni chore miejsca przed szkodliwymi bakteriami. Ma także właściwości przeciwbólowe.
4. Rodzaje miodu
Na rynku znajdziemy wiele rodzai miodów. Różnią się nie tylko nazwą, ale także działaniem i przede wszystkim składem. Jaki miód jest najdroższy? Jaki miód jest najczęściej stosowany w chorobach układu oddechowego? Który miód ma wiele witamin, magnezu i żelaza?
4.1. Miód manuka
Miód manuka jest jednym z droższych na rynku. Jednak w ostatnim czasie o miodzie manuka stało się bardzo głośno.
Miody manuka są regionalnym produktem w Nowej Zelandii. Miody manuka zawdzięczają swoje właściwości obecności aktywnego składnika o nazwie Methylglyoxal (tzw. MGO). To właśnie dzięki niemu miody manuka posiadają swoje cudowne właściwości.
W praktyce im więcej MGO ma miód manuka, tym silniejsze ma działanie. Miód manuka stał się popularny za sprawą swoich właściwości wzmacniających i antyseptycznych. Dzięki temu, że miód manuka pozwala zapobiegać infekcjom, zyskał bardzo dużą popularność.
Ponadto warto wiedzieć, że miód manuka ma duży potencjał terapeutyczny. Miody manuka są droższe niż te normalne, ale cena nie powinna nas zniechęcać. Miody manuka należy traktować bowiem raczej jak lek niż produkt spożywczy.
4.2. Miód spadziowy
Miód spadziowy jest produkowany ze spadzi. Najczęściej miód spadziowy jest stosowany w chorobach układu oddechowego.
4.3. Miód gryczany
Miód gryczany jest bardzo charakterystyczny. Już nasze babcie korzystały z prozdrowotnych właściwości miodu gryczanego. Miód gryczany ma kolor mocnej herbaty i charakterystyczny kwaśny smak, który nie każdemu odpowiada.
Miód gryczany ma właściwości wzmacniające naczynia krwionośne. Takie działanie miód gryczany zawdzięcza zawartości rutyny. Miód gryczany ma również dużo magnezu, żelaza oraz witamin.
4.4. Miód rzepakowy
Miód rzepakowy ma charakterystyczny zapach. Ponadto miód rzepakowy bardzo szybko ulega krystalizacji, przez co staje się jasny i kremowy.
4.5. Miód z mniszka
Miód z mniszka można zrobić samemu w domu. Jest on bardzo zdrowy, zawiera wiele witamin i minerałów, dlatego miód z mniszka jest często nazywany płynnym złotem.
4.6. Miód akacjowy
Miód akacjowy jest płynny oraz ma słodki zapach i smak. Miód akacjowy jest często stosowany jako słodzik, ponieważ zawiera dużo cukrów prostych.
Miód akacjowy zawiera bardzo dużo węglowodanów, które są szybko przyswajane przez organizm. Dlatego miód akacjowy jest często wykorzystywany w przewlekłym zmęczeniu, czy wyczerpaniu organizmu.
Miód akacjowy jest również wykorzystywany w celu wzmocnienia odporności. Często wykorzystuje się również miód akacjowy w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. Ponadto miód akacjowy może być wykorzystywany do łagodzenia dolegliwości żołądkowych.
4.7. Miód nawłociowy
Miód nawłociowy jest jeszcze mało popularny w Polsce. Miód nawłociowy jest wytwarzany z nawłoci pospolitej. Zawiera ona kwercytynę i rutynę. Miód nawłociowy może być stosowany w leczeniu dróg moczowych i skąpomoczu.
4.8. Miód lipowy
Miód lipowy jest uznawany za najsmaczniejszy. W składzie miodu lipowego można znaleźć m.in. olejki eteryczne i flawonoidy. W miodzie lipowym najwięcej jest jednak węglowodanów, czyli glukozy i fruktozy. Z tego względu miód lipowy ma szerokie zastosowanie w leczeniu chorób.
Miód lipowy pomoże zwalczyć przeziębienie i inne choroby, które wiążą się z wysoką gorączką. Stosując miód lipowy, złagodzimy również kaszel. Ponadto miód lipowy pomoże nam odkrztuszać zalegającą wydzielinę.
4.9. Miód wrzosowy
Miód wrzosowy ma wiele leczniczych właściwości. Z właściwości miodu wrzosowego można skorzystać np. w czasie grypy. Ponadto miód wrzosowy jest również wykorzystywany w kosmetyce.
4.10. Miód wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy jest najpopularniejszym rodzajem miodu. Ma on bardzo wszechstronne zastosowanie. Miód wielokwiatowy jest wykorzystywany jako naturalny antybiotyk, ponieważ stopuje rozwój bakterii.
Ponadto miód wielokwiatowy może z powodzeniem zastąpić nam cukier. Co ciekawe miód wielokwiatowy zapobiega próchnicy i wzmacnia układ odpornościowy. Miód wielokwiatowy można stosować również w problemach z sercem.
4.11. Miód pitny
Miód pitny to rodzaj alkoholu. Miód pitny jest produkowany na bazie miodu naturalnego, który przekształca się w alkohol w procesie fermentacji.
5. Ile kalorii ma miód?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 339 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 304 kcal | 1,031 kcal |
Białko | 0,30 g | 1,02 g |
Węglowodany | 82,4 g | 279 g |
Cukier | 82,1 g | 278 g |
Błonnik | 0,20 g | 0,68 g |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0,50 mg | 1,70 mg |