Słodkie ziemniaczki
To proste danie może służyć zarówno jako przystawka czy przekąska, jak i dodatek do ostrego lub delikatnego mięsa. Poza tym krążące wokół ziemniaków mity, które mówią o ich tuczących właściwościach, nie są tak bardzo prawdziwe, jak mogłoby się wydawać. Tak naprawdę ziemniaki są cennym źródłem wielu substancji odżywczych. Zawierają więcej witaminy C niż jabłko i dynia. W ziemniakach są też witaminy: A, B1, B2, B3, B6 i PP.
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 1/2 paczki słodkiej papryki,
- 1/2 paczki ostrej papryki,
- 2 łyżeczki imbiru,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki, przemyj i pokrój wzdłuż na małe paluszki podobne do frytek. Rozłóż je na blasze do pieczenia. Do naczynia wlej 3 łyżki oliwy z oliwek i dodaj paprykę słodką, imbir i paprykę ostrą i wymieszaj drewnianą łyżką. Polej mieszanką rozłożone ziemniaczane paluszki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wsadź do niego blachę z ziemniakami na minimum 20 minut. Podawaj na gorąco z sosem majonezowym.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 208 kcal |
Białka | 4,86 g |
Węglowodany | 40,6 g |
Tłuszcze | 4,89 g |
Błonnik | 5,89 g |
Komentarz:
Bulwy ziemniaka zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Prawie nie zawierają tłuszczu i dostarczają mało kalorii. Ziemniaki mają sporo potasu, który obniża ciśnienie krwi, oraz magnezu, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Trudno zatem wyobrazić sobie kuchnię bez tego cennego warzywa.