Smaczne, chude, łatwe w przygotowaniu. Dużo lepsze od wieprzowiny i kurczaka
Mięso mogą przytłaczać układ pokarmowy. Jest jednak jeden gatunek, który góruje nad innymi. Jest smaczne, chude, łatwe w przygotowaniu, a do tego nie brakuje mu cennych składników, które wspierają zdrowie. Dlaczego warto włączyć je do jadłospisu?
1. Chudsza mięsna propozycja
Mięso jest bardzo istotnym elementem diety człowieka, dlatego jest wymienione w każdej z trzech Piramid Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej przeznaczonej dla seniorów, dorosłych i dzieci. Eksperci zalecają, by z nim nie przesadzać i sięgać raczej po białe, chude gatunki mięsa, takie jak indyk.
Ogromną zaletą indyczego mięsa jest łatwość przygotowania. Poddany szybkiej obróbce termicznej może posmakować każdemu. Nawet kulinarny laik poradzi sobie z przygotowaniem dania na bazie tego gatunku mięsa.
Mielony mięso z indyka świetnie nada się do przygotowania klopsików i pulpetów. Cechą tego gatunku jest także duża wodochłonność. Dlatego można dodawać do niego schłodzoną wodę, a wówczas będzie jeszcze bardziej soczyste.
2. Źródło białka i cennych minerałów
Podobnie jak inne gatunki mięs, indyk jest dobrym źródłem zwierzęcego białka. W organizmie białko pełni wiele kluczowych funkcji. Jest składnikiem limfy, krwi oraz kobiecego mleka. Ten makroelement jest niezwykle istotny dla wzrostu masy mięśniowej oraz zdrowia kości.
W mięsie indyczym znajdują się także ważne mikroelementy, takie jak fosfor i potas. Pierwszy z nich to sekret prawidłowego metabolizmu energetycznego. Pomaga również utrzymywać nasze kości i zęby w zdrowiu.
Potas jest szczególnie cenny dla układu nerwowego i mózgu. Od stężenia tego minerału zależy także glikogen, czyli związek, który jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Potas pozwala również zachować równowagę kwasowo-zasadową, więc przyczynia się do utrzymania homeostazy organizmu.
3. Bogactwo wielu witamin
Indycze mięso ma w sobie mało sodu, a więc nie wpływa tak silnie na podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi. Warto jadać pozbawione skóry udka lub filety z indyka, ponieważ właśnie w tych częściach znajduje się najmniej tłuszczów nasyconych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że mięso z indyka to także źródło [witaminy D](witaminy D).
W indyczym mięsie znajdziemy także ważne dla funkcjonowania układu nerwowego witaminy z grupy B, jak witamina B2, B6 i witamina B12. Witamina B6, czyli pirydoksyna, wspiera działanie układu odporności i poprawia koncentrację. Wpływa również na ciśnienie krwi i pracę serca.
Z kolei witamina B12 - kobalamina - wspiera produkcję czerwonych krwinek. Jest niezbędna do uzyskania aktywnej formy innej witaminy z tej samej grupy, czyli kwasu foliowego, który jest niezwykle istotny dla kobiet w ciąży. Kobalamina jest także budulcem osłonki mielinowej włókien nerwowych i wspiera syntezę kluczowych neuroprzekaźników, takich jak dopamina.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl