Trwa ładowanie...

Smaczne, chude, łatwe w przygotowaniu. Dużo lepsze od wieprzowiny i kurczaka

 Patrycja Pupiec
Patrycja Pupiec 26.12.2023 16:32
Najzdrowsze mięso
Najzdrowsze mięso (Getty Images)

Mięso mogą przytłaczać układ pokarmowy. Jest jednak jeden gatunek, który góruje nad innymi. Jest smaczne, chude, łatwe w przygotowaniu, a do tego nie brakuje mu cennych składników, które wspierają zdrowie. Dlaczego warto włączyć je do jadłospisu?

spis treści

1. Chudsza mięsna propozycja

Mięso jest bardzo istotnym elementem diety człowieka, dlatego jest wymienione w każdej z trzech Piramid Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej przeznaczonej dla seniorów, dorosłych i dzieci. Eksperci zalecają, by z nim nie przesadzać i sięgać raczej po białe, chude gatunki mięsa, takie jak indyk.

Ogromną zaletą indyczego mięsa jest łatwość przygotowania. Poddany szybkiej obróbce termicznej może posmakować każdemu. Nawet kulinarny laik poradzi sobie z przygotowaniem dania na bazie tego gatunku mięsa.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Mielony mięso z indyka świetnie nada się do przygotowania klopsików i pulpetów. Cechą tego gatunku jest także duża wodochłonność. Dlatego można dodawać do niego schłodzoną wodę, a wówczas będzie jeszcze bardziej soczyste.

2. Źródło białka i cennych minerałów

Podobnie jak inne gatunki mięs, indyk jest dobrym źródłem zwierzęcego białka. W organizmie białko pełni wiele kluczowych funkcji. Jest składnikiem limfy, krwi oraz kobiecego mleka. Ten makroelement jest niezwykle istotny dla wzrostu masy mięśniowej oraz zdrowia kości.

W mięsie indyczym znajdują się także ważne mikroelementy, takie jak fosfor i potas. Pierwszy z nich to sekret prawidłowego metabolizmu energetycznego. Pomaga również utrzymywać nasze kości i zęby w zdrowiu.

Potas jest szczególnie cenny dla układu nerwowego i mózgu. Od stężenia tego minerału zależy także glikogen, czyli związek, który jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Potas pozwala również zachować równowagę kwasowo-zasadową, więc przyczynia się do utrzymania homeostazy organizmu.

3. Bogactwo wielu witamin

Indycze mięso ma w sobie mało sodu, a więc nie wpływa tak silnie na podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi. Warto jadać pozbawione skóry udka lub filety z indyka, ponieważ właśnie w tych częściach znajduje się najmniej tłuszczów nasyconych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że mięso z indyka to także źródło [witaminy D](witaminy D).

W indyczym mięsie znajdziemy także ważne dla funkcjonowania układu nerwowego witaminy z grupy B, jak witamina B2, B6 i witamina B12. Witamina B6, czyli pirydoksyna, wspiera działanie układu odporności i poprawia koncentrację. Wpływa również na ciśnienie krwi i pracę serca.

Z kolei witamina B12 - kobalamina - wspiera produkcję czerwonych krwinek. Jest niezbędna do uzyskania aktywnej formy innej witaminy z tej samej grupy, czyli kwasu foliowego, który jest niezwykle istotny dla kobiet w ciąży. Kobalamina jest także budulcem osłonki mielinowej włókien nerwowych i wspiera syntezę kluczowych neuroprzekaźników, takich jak dopamina.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze