4 z 7Tost z awokado i jajkiem
Najlepiej, jeśli wybierzesz razowe lub pełnoziarniste pieczywo. Będzie zdrowsze niż pszenna, słodka bułeczka. Kromkę możesz podgrzać w tosterze, na grillu lub po prostu zrumienić na patelni. Pieczywo posmaruj przygotowaną wcześniej pastą z awokado z dodatkiem kilku kropli cytryny, odrobiny oliwy z oliwek i rozgniecionego czosnku. Jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu na jej przygotowanie, wystarczy na kromce chleba położyć kilka kawałków awokado.
Z tym pysznym, zielonym warzywem idealnie komponuje się jajko. Sadzone będzie dużo bardziej kaloryczne niż to gotowane w koszulce. Do tak przygotowanego tosta dodatkowo możesz dodać pomidor, ogórek, nasiona chia, orzechy lub ulubione świeże zioła i gotowe! Przekąska składa się z 8 g tłuszczów, 9 g białka, 13,5 g węglowodanów oraz 4,5 g błonnika.