Smaczny, ale zabija powoli. "Jedyny taki grzyb"

- Właśnie wchodzimy w okres, gdzie liczba chorych hospitalizowanych z powodu zatrucia grzybami będzie wzrastać, a najwięcej przypadków można spodziewać się na przełomie września i października - ostrzega toksykolog. Jak się okazuje, osoby, które przeżyły zatrucie muchomorem, mówią, że był naprawdę smaczny, co czyni go jeszcze groźniejszym.

Najbardziej trujący grzyb w Polsce. Kazimierz Nóżka, najsłynniejszy w kraju leśnik, ostrzegaNajbardziej trujący grzyb w Polsce. Kazimierz Nóżka, najsłynniejszy w kraju leśnik, ostrzega
Źródło zdjęć: © Facebook / Getty Images
Patrycja Pupiec

Najczęstsze błędy podczas grzybobrania

W Polsce występuje ponad tysiąc gatunków grzybów jadalnych. Tych trujących jest znacznie mniej, bo około 250. Mimo to nadal zdarzają się przypadki zatrucia grzybami.

- Najczęściej dochodzi do pomyłek w przypadku czubajki kani, którą można pomylić z muchomorem sromotnikowym. Z kolei jesienią osoba, która nie zna się na grzybach, może pomylić opieńki z trującą maślanką wiązkową - wskazuje w rozmowie WP abcZdrowie najsłynniejszy polski leśnik Kazimierz Nożka z Nadleśnictwa Baligród.

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy wskazuje, że do 31 lipca 2023 roku doszło do trzech zatruć grzybami w Polsce. Ale jak ostrzega toksykolog, najgorsze dopiero przed nami.

- Właśnie wchodzimy w ten okres, gdzie liczba chorych hospitalizowanych z powodu zatrucia grzybami będzie wzrastać, a najwięcej przypadków można spodziewać się na przełomie września i października - zaznacza w rozmowie WP abcZdrowie lek. Andrzej Antończyk, konsultant wojewódzki w dziedzinie toksykologii.

Ku uciesze grzybiarzy sezon trwa w najlepsze. Coraz więcej osób udaje się do lasu na pierwsze grzybobrania. Niestety, wielu z nich popełnia błędy, które mogą skończyć się wymiotami lub biegunką, a w najtragiczniejszym scenariuszu - niewydolnością wątroby, która prowadzi do śmierci.

- Największym problemem jest nieznajomość grzybów. To właśnie sprawia, że przypadki zatruć się zdarzają, choć przyznam, że w mojej okolicy są już na tyle wytrawni grzybiarze, że bez problemu rozróżniają grzyby trujące od jadalnych. Laik powinien wybierać się do lasu z podstawowym atlasem lub w towarzystwie osoby, która bez problemu odróżnia grzyby - podkreśla leśnik.

Przed zbieraniem grzybów, których nie znamy, ostrzega także Główny Insepktorat Sanitarny.

Kazimierz Nóżka zwraca uwagę także na inny problem.

- Obserwuję wielu ludzi, którzy na grzyby wybierają się z reklamówkami. Grzyby w takiej plastikowej torbie, szczególnie przy wysokim temperaturach, po prostu się kiszą, co nie służy ani grzybom, ani osobie, która będzie je jadła. Dlatego na grzyby tylko z koszykiem - dodaje Kazimierz Nóżka.

Wysoka temperatura i większa wilgotność w plastikowej reklamówce sprzyja rozwojowi bakterii, co może prowadzić do skażenia toksynami bakteryjnymi. Lekarz wyjaśnia, dlaczego reklamówka i grzyby to złe połączenie.

- To najgorszy sposób przechowywania grzybów, który sprzyja ich psuciu. Grzyby zaczynają psuć się już w momencie zerwania. Część chorych, którzy trafiają do szpitala po ich zjedzeniu, nie są zatruci grzybami, a jedzeniem, które powstało właśnie z zepsutych grzybów. Są to pacjenci z nieżytem żołądkowo-jelitowym, czyli zapaleniem błony śluzowej żołądka i jelit wywołanym przez toksyny bakteryjne - zaznacza toksykolog.

- Niestety, gdy chodzę po lesie, to widzę, że grzybiarze rozrywają grzybnie albo zbierają zbyt małe grzyby, zamiast pozwolić im rosnąć. Gdy grzyb dopiero rośnie, trudniej też go rozróżnić, więc i łatwiej o pomyłkę. Dużo osób niszczy także grzyby robaczywe i niejadalne oraz - ze smutkiem muszę stwierdzić - po prostu zaśmieca las, zostawiając w nim to, z czym do niego przybyli - dodaje leśnik.

Najbardziej niebezpieczny grzyb w Polsce zabija powoli

Na szczycie listy trujących grzybów w Polsce znajduje się muchomor sromotnikowy. To właśnie spożycie tego grzyba powoduje najbardziej niebezpieczne, często śmiertelne zatrucia. Wytrawny grzybiarz bez problemu odróżni go od najczęściej mylonych z nim grzybów jadalnych, czyli kani czubajki i gąski zielonej.

- Muchomor sromotnikowy to grzyb, który powszechnie występuje w Polsce. To jedyny taki grzyb, który może powodować śmiertelne zatrucie - wskazuje toksykolog.

Lekarz obala także jeden z najczęstszy mitów na temat grzybów trujących. Wiele osób nadal próbuje surowych grzybów w poszukiwaniu gorzkiego i palącego smaku, który ma wskazywać na jego niejadalność.

- Muchomor sromotnikowy to grzyb smaczny. Każda osoba, która przeżyła zatrucie tym grzybem, wskazuje, że posiłek z niego przygotowany był po prostu dobry w smaku, dlatego nigdy nie podejrzewali, że danie, które jedzą, może ich zabić - dodaje lek. Antończyk.

Przy zatruciu muchomorem sromotnikowym objawy występują bardzo późno.

- Pierwsze symptomy zatrucia pojawiają się najwcześniej po 8 godzinach, najczęściej po 16. Co ważne, mogą wystąpić nawet jeszcze później, czyli dopiero po 24 godzinach - podkreśla krajowy konsultant wojewódzki w dziedzinie toksykologii.

Zatrucie grzybami objawia się przede wszystkim zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi.

- Mogą wystąpić nudności i wymioty, intensywna biegunka, która prowadzi do odwodnienia. Ale w związku z tym, że ten okres pojawienia się objawów jest długi, to pacjenci często nie kojarzą zjedzenia smacznej potrawy z grzybów ze śmiertelnie groźnym zatruciem - wskazuje ekspert.

Gdy objawy żołądkowo-jelitowe ustąpią, pojawia się większe zagrożenie.

- Jeśli biegunka się uspokaja, pojawia się pozorny spokój, a potem atakują objawy wskazujące na uszkodzenie wątroby. W najgorszym przypadku dochodzi do niewydolności wątroby, co w konsekwencji powoduje uszkodzenia wszystkich narządów, pojawia się niewydolność wielonarządowa, która może prowadzić do śpiączki wątrobowej i śmierci - zaznacza lekarz.

Zapomnij o środkach na przeczyszczenie

Wiele osób, gdy po zjedzeniu potrawy z grzybów, zauważy u siebie nietypowe objawy, sięga po leki dostępne w domowej apteczce. Jednym ze sposobów na "szybką odtrutkę" po zjedzeniu trujących grzybów, który można znaleźć w internecie, jest przyjęcie leków przeczyszczających. Lekarz jednak ostrzega.

- Przyjmowanie środków przeczyszczających nie ma sensu. Większość zatruć grzybami trującym i niejadalnymi powoduje objawy żołądkowo-jelitowe. Organizm poprzez wymioty oraz biegunkę sam próbuje się przeczyścić i to bez podawania leków. Jeśli mielibyśmy przyjąć coś, co może nam pomóc, a możemy mieć w domu, to węgiel aktywny - wyjaśnia lek. Antończyk.

Ekspert zwraca uwagę, że węgiel leczniczy - w większości doustnych zatruć - jest skutecznym środkiem zmniejszającym ilość trucizny, która miałaby się wchłonąć z przewodu pokarmowego.

- Lecz i tak powinno skonsultować się z lekarzem, ponieważ gdy udziela się pierwszej pomocy ofiarom zatruć grzybami, to wykonuje się np. płukanie żołądka, aby wypłukać z niego resztki grzybów, ale także po to, by można było zdobyć materiał do badań i zidentyfikować grzyby po ich zarodnikach. Natomiast jeśli ktoś weźmie węgiel, to znacznie utrudnia badanie pobranego materiału, ponieważ cząsteczki węgla "zaśmiecają obraz" - wskazuje lekarz.

- Już samo znalezienie zarodników pod mikroskopem nie jest łatwe, a zażycie węgla leczniczego, będzie sprawiało jeszcze więcej trudności. Później w dalszym leczeniu węgiel stosuje w dużych ilościach, ale dopiero po płukaniu żołądka - ostrzega Andrzej Antończyk, konsultant wojewódzki w dziedzinie toksykologii.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka