"Leśne złoto". Lasy Państwowe mają ważny apel do grzybiarzy
Słyną z wyjątkowego smaku i zdrowotnej mocy. Nic więc dziwnego, że Polacy nazywają je "leśnym złotem". Swoje przeciwpasożytnicze właściwości mogą jednak bardzo szybko stracić. Wystarczy nieodpowiednia obróbka. Jak tego uniknąć?
W tym artykule:
Kurki to źródło zdrowia
Kurki od dawna królują na polskich stołach. Są bardzo popularnym dodatkiem do sosów, zup czy jajecznicy.
Warto pamiętać, że grzyby te są bardzo cenne nie tylko z powodu wyjątkowego smaku. To także bogate źródło żelaza, magnezu, potasu, witamin z grupy B, kwasu foliowego. Zawierają też beta-glukan - rodzaj błonnika, który jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania folory jelitowej. Antybakteryjne właściwości kurki zawdzięczają hitinmannozie i kwasowi trametonolinowemu.
Kluczowe jest jednak ich przygotowanie. Nieodpowiednia obróbka sprawia, że tracą zdrowotne właściwości. Jakich błędów unikać przy ich przyrządzaniu?
Sezon na kurki
Zamiast smażyć, ususz
Podczas gdy solenie i smażenie może zaszkodzić kurkom, to właśnie w taki sposób bardzo często przygotowuje się je w polskich kuchniach. Lasy Państwowe wyjaśniają, dlaczego lepiej tego unikać.
"Dlaczego kurki, pieprzniki jadalne, nie bywają robaczywe? Bo mają działanie przeciwpasożytnicze. Niestety tracą je w temperaturze powyżej 55 st. C i pod wpływem soli" - tłumaczą leśnicy.
Jak więc przyrządzać kurki, żeby były nie tylko smaczne, ale też zachowały zdrowotne właściwości? Zamiast gotowania czy smażenia, lepiej ususzyć grzyby i używać ich jako przyprawę. W tej postaci będzie swietnym dodatkiem do kanapek, kasz, sosów czy sałatek.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtuanej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.