"Leśne złoto". Lasy Państwowe mają ważny apel do grzybiarzy

Słyną z wyjątkowego smaku i zdrowotnej mocy. Nic więc dziwnego, że Polacy nazywają je "leśnym złotem". Swoje przeciwpasożytnicze właściwości mogą jednak bardzo szybko stracić. Wystarczy nieodpowiednia obróbka. Jak tego uniknąć?

W wysokiej temperaturze kurki tracą zdrowotne właściwościW wysokiej temperaturze kurki tracą zdrowotne właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Prus

Kurki to źródło zdrowia

Kurki od dawna królują na polskich stołach. Są bardzo popularnym dodatkiem do sosów, zup czy jajecznicy.

Warto pamiętać, że grzyby te są bardzo cenne nie tylko z powodu wyjątkowego smaku. To także bogate źródło żelaza, magnezu, potasu, witamin z grupy B, kwasu foliowego. Zawierają też beta-glukan - rodzaj błonnika, który jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania folory jelitowej. Antybakteryjne właściwości kurki zawdzięczają hitinmannozie i kwasowi trametonolinowemu.

Kluczowe jest jednak ich przygotowanie. Nieodpowiednia obróbka sprawia, że tracą zdrowotne właściwości. Jakich błędów unikać przy ich przyrządzaniu?

Sezon na kurki

Kurki są bardzo popularne w polskiej kuchni
Kurki są bardzo popularne w polskiej kuchni © Getty Images

Zamiast smażyć, ususz

Podczas gdy solenie i smażenie może zaszkodzić kurkom, to właśnie w taki sposób bardzo często przygotowuje się je w polskich kuchniach. Lasy Państwowe wyjaśniają, dlaczego lepiej tego unikać.

"Dlaczego kurki, pieprzniki jadalne, nie bywają robaczywe? Bo mają działanie przeciwpasożytnicze. Niestety tracą je w temperaturze powyżej 55 st. C i pod wpływem soli" - tłumaczą leśnicy.

Jak więc przyrządzać kurki, żeby były nie tylko smaczne, ale też zachowały zdrowotne właściwości? Zamiast gotowania czy smażenia, lepiej ususzyć grzyby i używać ich jako przyprawę. W tej postaci będzie swietnym dodatkiem do kanapek, kasz, sosów czy sałatek.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtuanej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka