Śniadanie o tej porze to przepis na cukrzycę. Ryzyko rośnie o 60 proc.

Cukrzyca typu 2 to choroba cywilizacyjna, do której bez wątpienia przyczynia się niezdrowa dieta i styl życia. Nieprawidłowe postępowanie w kwestii śniadania może stać się przepisem na cukrzycę. Warto wiedzieć, jaka jest najlepsza pora na pierwszy posiłek dnia.

Przepis na cukrzycę. Naukowcy ostrzegająPrzepis na cukrzycę. Naukowcy ostrzegają
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paula Komendarczuk

Późne śniadanie a cukrzyca

Badania naukowe nad stylem życia i żywieniem wskazują, że spożywanie śniadania w niewłaściwym czasie może istotnie zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, to samo dotyczy pory jedzenia kolacji.

Badania opublikowane w International Journal of Epidemiology wykazały, że to właśnie późne śniadanie może zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 nawet o dwie trzecie.

Dodatkowo naukowcy z Barcelona ISGlobal (Institute for Global Health) ustalili, że osoby, które zwykle spożywały śniadanie o godzinie 9, miały o 59 proc. wyższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 niż ludzie, którzy jedli swój pierwszy posiłek przed 8 rano.

Wyniki badań dotyczące pory śniadania

Badanie obejmowało 103 312 dorosłych mieszkańców Francji, z czego 79 proc. stanowiły kobiety. Uczestnicy zostali poproszeni o rejestrowanie godzin i składów posiłków przez trzy dni, a następnie zebrane dane zostały porównane z informacjami uzyskanymi w trakcie siedmiu lat obserwacji.

W wyniku analizy stwierdzono, że u 963 osób zdiagnozowano cukrzycę typu 2, która w momencie startu badań nie była rozpoznana.

Podobne wnioski dotyczą pory spożywania kolacji - osoby, które jadły ostatni posiłek po godzinie 22, zwiększały tym samym prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę.

Dodatkowo ustalono, że każde późne śniadanie i późna kolacja miały negatywny wpływ na organizm, niezależnie od tego, co było na talerzu. Natomiast dłuższy okres postu okazał się korzystny w przypadku spożywania śniadania przed godziną 8 rano, a kolacji przed 19.

Unikanie śniadania może być niebezpieczne

Dr Anna Palomar-Cros z Barcelona ISGlobal, główna autorka badania, doszła do wniosku, że czas spożywania posiłków odgrywa kluczową rolę w regulacji rytmów dobowych, a także w kontrolowaniu poziomu glukozy i lipidów. Niemniej jednak niewiele badań dotyczy związku między czasem posiłków czy postem a cukrzycą typu 2.

- Z biologicznego punktu widzenia ma to sens, ponieważ wiadomo, że pomijanie śniadania wpływa na kontrolę glukozy i lipidów, a także poziom insuliny. Jest to zgodne z innymi badaniami, w których stwierdzono, że pomijanie śniadania zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 - wyjaśniła dr Anna Palomar-Cros.

Współautor badania, prof. Manolis Kogevinas, podsumował, że spożywanie pierwszego posiłku przed 8 rano i ostatniego przed 19 może pomóc w zmniejszeniu ryzyka cukrzycy typu 2. Dodatkowo prawdopodobieństwo zachorowania można zredukować poprzez zwiększenie aktywności fizycznej, odpowiednią kompozycję posiłków oraz rezygnację z używek.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka