Trwa ładowanie...

Soja a menopauza

Avatar placeholder
05.08.2024 12:32
Soja a menopauza
Soja a menopauza (Zdjęcie soi i produktów sojowych / Shutterstock)

Soja łagodzi dolegliwości związane z menopauzą, ponieważ zawiera fitoestrogeny, które mają działanie zbliżone do żeńskich hormonów płciowych – estrogenów. Preparaty zawierające te naturalne związki w znacznym stopniu łagodzą objawy menopauzy, m.in. redukują uderzenia gorąca, regulują zaburzenia snu i zmniejszają nocną potliwość.  Ich stosowanie jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Można również zdecydować się na większe spożycie tego warzywa w diecie, np. w postaci kotletów czy mleczka sojowego.

spis treści
Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi
Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi [9 zdjęć]

Uwielbiana przez wegetarian i wegan soja świetnie zastępuje białko pochodzenia zwierzęcego. Obniża poziom

zobacz galerię

1. Soja kontra menopauza

Nie wszystkie kobiety w okresie menopauzy mogą lub chcą stosować hormonalną terapię zastępczą (HTZ). Takim pacjentkom jako ekwiwalent terapii poleca się przyjmowanie fitoestrogenów – związków otrzymywanych głównie z soi, ale również z innych roślin, np. z ostrokrzewu czy czerwonej koniczyny. Fitoestrogeny to związki pochodzenia roślinnego, które ze względu na podobieństwo budowy do estrogenów, wiążą się z ich receptorami. Zależnie od tkanki, na którą działają, zachowują się jak kobiece estrogeny albo wykazują funkcję antagonistyczną. Fitoestrogeny sojowe regulują gospodarkę hormonalną w organizmie kobiety, działając dwukierunkowo: zastępują hormony żeńskie w przypadku ich braku lub odwrotnie – obniżają ich stężenie, gdy jest ich za dużo.

Badania prowadzone w Japonii wykazują, że Azjatki jedzące dużo soi przechodzą menopauzę dość łagodnie.  To zasługa m.in. genisteiny, która zaliczana jest do fitohormonów. Ze względu na znaczny spadek estrogenów w organizmie kobiety w okresie przekwitania, przyjmowanie fitoestrogenów sojowych jest jak najbardziej wskazane. Niski poziom estrogenów we krwi sprzyja bowiem rozwojowi osteoporozy – choroby osłabiającej kości i powodującej poważne złamania.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Właściwości fitoestrogenów soi

Menopauzie towarzyszą liczne dolegliwości, takie jak napady gorąca, nocne pocenie się, uczucie zmęczenia, drażliwość, bóle głowy. Soja łagodzi te uciążliwe symptomy. Rezultat ten można osiągnąć spożywajac 20 g protein sojowych dziennie. Warzywo przyczynia się również do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi, zapobiegając rozwojowi chorób układu krążenia.

Fitoestrogeny mają wpływ na wiele procesów endokrynnych. Okazuje się, że mają właściwości:

  • antynowotworowe,
  • przeciwzapalne,
  • antywirusowe,
  • bakteriostatyczne,
  • przeciwgrzybicze.

Fitoestrogeny można podzielić na trzy grupy:

  • izoflawony – występują w ziarnach soi i innych roślinach strączkowych,
  • lignany – występują w olejach z nasion i w oleju lnianym,
  • kumestany – występują w nasionach słonecznika, kiełkach fasoli, czerwonej koniczynie.
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze