Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Sola z ryżem

Avatar placeholder
15.03.2017 14:32
Sola z ryżem
Sola z ryżem

Porcja soli (150 g) dostarcza 26,3 g pełnowartościowego białka, zaledwie 2,1g tłuszczu (z tego ponad połowa to zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe) i tylko 125 kcal! Przygotowanie tej ryby według powyższego przepisu jeszcze zwiększa jej walory. Natka pietruszki wzbogaca nasze danie w witaminę C, A i żelazo natomiast migdały w witaminę E, B1, B2 i potas.

1. Składniki

  • 120 g ryżu,

  • 4 filety z soli (po 150 g),

  • 1 listek laurowy,

  • sól,

  • 80 g masła o obniżonej zawartości tłuszczu,

  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • ½ pęczka natki,
  • 1 cytryna.

2. 


Sposób przygotowania

Ugotować ryż na parze. Zagotować niewielką ilość osolonej wody, włożyć listek laurowy, a następnie filety. Gotować rybę na bardzo małym ogniu przez 7 minut, uważając, by woda tylko ledwo wrzała. Wyłożyć ryż, na to filety, położyć na wierzchu masło i posypać płatkami migdałowymi. Natkę umyć, osuszyć, posiekać. Na koniec posypać natką i podać potrawę przybraną plasterkami cytryny.


Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie391,6 kcal
Białka28,73 g
Tłuszcze15,59 g
Cholesterol119 mg
Węglowodany35,96 g
Błonnik2,3 g
Witamina C49,54 mg
Witamina A334,45 µg

3. Komentarz

Potrawa polecana każdej grupie wiekowej, gdyż ryby dzięki kwasom omega 3 wzmacniają odporność, zapobiegają nowotworom, obniżają podatność na depresję, stymulują rozwój umysłowy. Dzięki nim nasza skóra staje się nawilżona, elastyczna i sprężysta a to wszystko tylko część ich dobrych właściwości. Potrawa może być spożywana przez osoby z chorobami układu krążenia, gdyż zawiera mało złego cholesterolu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze