Sola z ryżem
Porcja soli (150 g) dostarcza 26,3 g pełnowartościowego białka, zaledwie 2,1g tłuszczu (z tego ponad połowa to zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe) i tylko 125 kcal! Przygotowanie tej ryby według powyższego przepisu jeszcze zwiększa jej walory. Natka pietruszki wzbogaca nasze danie w witaminę C, A i żelazo natomiast migdały w witaminę E, B1, B2 i potas.
1. Składniki
- 120 g ryżu,
- 4 filety z soli (po 150 g),
- 1 listek laurowy,
- sól,
- 80 g masła o obniżonej zawartości tłuszczu,
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- ½ pęczka natki,
- 1 cytryna.
2. Sposób przygotowania
Ugotować ryż na parze. Zagotować niewielką ilość osolonej wody, włożyć listek laurowy, a następnie filety. Gotować rybę na bardzo małym ogniu przez 7 minut, uważając, by woda tylko ledwo wrzała. Wyłożyć ryż, na to filety, położyć na wierzchu masło i posypać płatkami migdałowymi. Natkę umyć, osuszyć, posiekać. Na koniec posypać natką i podać potrawę przybraną plasterkami cytryny.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 391,6 kcal |
Białka | 28,73 g |
Tłuszcze | 15,59 g |
Cholesterol | 119 mg |
Węglowodany | 35,96 g |
Błonnik | 2,3 g |
Witamina C | 49,54 mg |
Witamina A | 334,45 µg |
3. Komentarz
Potrawa polecana każdej grupie wiekowej, gdyż ryby dzięki kwasom omega 3 wzmacniają odporność, zapobiegają nowotworom, obniżają podatność na depresję, stymulują rozwój umysłowy. Dzięki nim nasza skóra staje się nawilżona, elastyczna i sprężysta a to wszystko tylko część ich dobrych właściwości. Potrawa może być spożywana przez osoby z chorobami układu krążenia, gdyż zawiera mało złego cholesterolu.