Sos angielski (custard) - kalorie, wartości odżywcze, przepis

Sos angielski, inaczej custard, to popularny słodki dressing, używany najczęściej w deserach. Przypomina polski budyń lub mleczny kisiel i ma swoją bezjajeczną odmianę. Sos ten jest łatwy do przygotowania. Jak go zrobić i co zawiera?

Sos angielski, inaczej custard, to popularny słodki dressing, używany najczęściej w deserachSos angielski, inaczej custard, to popularny słodki dressing, używany najczęściej w deserach
Źródło zdjęć: © AdobeStock
Kinga Olchowy

Co to jest sos angielski (sos custard)?

Custard, inaczej sos angielski, to bardzo popularny produkt na bazie mleka oraz żółtek. Czasem dodaje się mąkę kukurydzianą lub żelatynę. Wyglądem przypomina on rozrzedzony budyń, jest lekko słodki w smaku.

Doskonale pasuje do ciast i deserów – wykorzystywany jest jako polewa lub podawany w niewielkiej miseczce jako dodatek.

Pod koniec XIX wieku opracowano wersję sproszkowaną custardu. Nie zawiera ona jajek i jest odpowiednikiem budyniu, który dzisiaj możemy kupić w marketach.

Smacznego na dobry wieczór! Odc. 4: Budyń jaglany

Kalorie i wartości odżywcze sosu angielskiego

Sos angielski w 100 gramach ma ok. 120 kalorii, w tym:

  • 4 g tłuszczu (w tym 2 g nasyconych KT)
  • 18 g węglowodanów (w tym ok. 5 g cukru)
  • 4 g białka

Custard zawiera także spore ilości sodu, wapnia oraz potasu, a także magnez i niewielkie dawki żelaza, witaminy C, witaminy B6, witaminy B12 oraz witaminy D.

Przepis na sos angielski

Aby przygotować sos custard, potrzebujemy:

  • 3 żółtka
  • ok. 300 ml gorącego mleka
  • 5-6 łyżek cukru
  • łyżka lekko roztopionego masła

Żółtka podgrzewamy w kąpieli wodnej (w rondlu trzymanym nad większym rondlem z wodą) i lekko mieszamy widelcem lub trzepaczką. Czekamy, aż całość lekko zgęstnieje, a następnie do żółtek dodajemy cukier. Robimy to bardzo powoli, aż wszystkie drobinki dobrze się rozpuszczą.

Następnie, cały czas mieszając, dodajemy mleko (bardzo powoli). Przekładamy rondel na palnik i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, bez doprowadzenia do wrzenia.

Kiedy sos będzie odpowiednio gęsty (czyli będzie miał konsystencję lekko rozrzedzonego budyniu), zdejmujemy z ognia i dodajemy masło.

Tak przygotowany custard można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka