Sos truskawkowy - przepisy na trzy najlepsze sosy truskawkowe
Sos truskawkowy to idealny dodatek do dań na słodko, takich jak naleśniki, gofry, ciasta czy racuchy. Smakuje wyśmienicie również w połączeniu z potrawami wytrawnymi, na przykład sałatkami, pieczonym mięsem lub makaronem. Najlepszy smak i aromat ma sos truskawkowy przygotowany własnoręcznie w domu, bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników. Jak zrobić sos truskawkowy?
1. Przepisy na sos truskawkowy
Truskawki to owoce obfitujące w witaminy i składniki odżywcze. Sos przygotowany z truskawek w wersji świeżej lub mrożonej jest szczególnie korzystny dla zdrowia. Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, redukuje stany zapalne, poprawia koordynację ruchową i zapobiega występowaniu zaburzeń poznawczych.
1.1. Sos truskawkowy do deserów
Składniki:
- 500 g świeżych truskawek bez szypułek,
- 6,5 łyżki cukru,
- pół łyżeczki cukru wanilinowego,
- łyżka masła,
- odrobina soku z cytryny (ok. 1/4 łyżeczki).
Sposób wykonania:
Truskawki dokładnie myjemy i osuszamy. W garnku rozpuszczamy masło, na rozgrzany tłuszcz wsypujemy owoce, dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Smażymy całość przez około 10 minut, gdy truskawki puszczą dużą ilość soku należy wydłużyć ten czas o kolejne 10 minut.
Zdejmujemy garnek z ognia na 15 minut, blendujemy całość, podajemy na ciepło lub zimno zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Schłodzony sos będzie gęstszy.
1.2. Słodko-ostry sos truskawkowy
Składniki:
- 500 g świeżych lub mrożonych truskawek bez szypułek,
- 90 ml słodkiego sosu chilli,
- 30 ml octu jabłkowego,
- ząbek czosnku,
- połowa cytryny,
- sól, pieprz.
Sposób wykonania:
Mrożone truskawki rozmrażamy na durszlaku, natomiast świeże dokładnie myjemy i osuszamy. Wsypujemy je do kielicha blendera, dodajemy sos chilli i ocet jabłkowy. Cytrynę parzymy we wrzątku, następnie ścieramy skórkę z połowy owocu i wyciskamy sok.
Startą skórkę, sok z cytryny i przyprawy dodajemy do truskawek. Następnie całość blendujemy na gładką masę, próbujemy i doprawiamy według własnych upodobań, gdy jest taka potrzeba.
1.3. Sos truskawkowy do mięsa
Składniki:
- 400 g świeżych lub mrożonych truskawek bez szypułek,
- 30 g cukru,
- sok z połowy cytryny,
- łyżka masła,
- 2 łyżki octu balsamicznego.
Sposób wykonania:
W garnku rozpuszczamy i rozgrzewamy masło, wsypujemy truskawki i smażymy do momentu, aż owoce będą miękkie. Dodajemy ocet balsamiczny, sok z cytryny oraz cukier. Dokładnie mieszamy i dusimy całość przez 5 minut, następnie pozostawiamy do wystudzenia.
Zawartość garnka blendujemy na gładką masę, przecieramy przez sitko i przelewamy do słoika. Podajemy na zimno lub ciepło, najlepiej do dań mięsnych.