Sos z zielonego pieprzu - przepis na smaczny sos pieprzowy

Sos z zielonego pieprzu ma kremową konsystencję i mocny, wyrazisty smak. Pasuje idealnie do steków podawanych z frytkami lub opiekanymi ziemniakami, ale również do tuńczyka czy łososia. Sos pieprzowy skutecznie wzbogaca również smak drobiu, baraniny i jagnięciny. Jak zrobić najlepszy sos z zielonego pieprzu?

Sos z zielonego pieprzu ma mocny, wyrazisty smak.Sos z zielonego pieprzu ma mocny, wyrazisty smak.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Przepis na sos z zielonego pieprzu

Składniki:

  • 120 ml mięsnego bulionu, najlepiej wołowego,
  • 130 ml słodkiej śmietany 30%,
  • 3 łyżki zielonego pieprzu odcedzonego z zalewy,
  • 1 łyżka zalewy pieprzowej,
  • 25 g masła,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula, najlepiej szalotka,
  • 2 łyżki whiskey lub brandy,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz.

Smak sosu z zielonego pieprzu podkreśla bulion mięsny, w szczególności ten na bazie wołowiny - mięsa lub kości. W przypadku braku rosołu można wykorzystać 1/4 bulionu z kostki o dobrym składzie (kostka pieczeniowa lub wołowa).

Sos pieprzowy powinien być jasny, kremowy i dość tłusty, w związku z czym do bulionu dodaje się słodkiej, płynnej śmietanki. Najlepiej sprawdzi się ta z 30 lub 36% zawartością tłuszczu w plastikowym pojemniku lub kartoniku.

Mocny i nieoczywisty smak sosu to również zasługa alkoholu. W tym celu najlepiej sprawdza się whiskey lub brandy, ewentualnie dobrej jakości koniak.

Najważniejszym składnikiem sosu pieprzowego jest oczywiście zielony pieprz w zalewie, najlepiej marynowany w białym occie winnym lub w solance. Kucharze zwykle wybierają produkt pochodzący z Hiszpanii.

Sposób wykonania:

Przygotowanie sosu z zielonego pieprzu wymaga przestrzegania kolejności dodawania składników i szybkości działania. Pierwszym krokiem jest odmierzenie wszystkich składników i ułożenie ich w bliskiej odległości od kuchenki.

W momencie gotowania nie będzie wystarczająco dużo czasu, by dokładnie odmierzyć ilość śmietanki, alkoholu czy przypraw. Sos najlepiej jest przygotowywać w głębokiej patelni lub w rondelku. Na początku rozgrzewamy 1,5 łyżki oliwy i 15 g masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę i zielony pieprz (odcedzony i delikatnie rozgnieciony łyżką).

Podsmażamy całość na niewielkim ogniu do momentu, aż cebula zacznie robić się miękka. Należy często mieszać składniki, by nie dopuścić do ich przypalenia.

Zdejmujemy patelnię lub rondelek z ognia, wlewamy odpowiednią ilość alkoholu i przechylamy naczynie w stronę ognia, w taki sposób by zawartość się podpaliła.

Czekamy aż ogień samoistnie zgaśnie, nie mieszając składników ani nie przykrywając garnka. Kolejnym krokiem jest wsypanie mąki i dokładne jej wymieszanie, a następnie smażenie przez chwilę.

Kolejno na patelnię powinien trafić bulion i zalewa pieprzowa. Całość należy gotować na niewielkim ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Ostatnim etapem jest dodanie pozostałej części masła i wlanie śmietanki, szybkie wymieszanie składników i doprowadzenie ich do wrzenia.

Na tym etapie możemy już spróbować sosu i doprawić go do smaku, dodając sól i świeżo mielony czarny pieprz. Sos gotujemy na małym lub średnim ogniu przez kilka minut, aż uzyskamy odpowiednią gęstość.

Sos z zielonego pieprzu świetnie smakuje w podstawowej wersji, choć dużym uznaniem cieszą się również warianty z dodatkiem świeżego rozmarynu lub szałwi.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka