Spaghetti w sosie brokułowym
Porcja naszego spaghetti dostarcza ok. 322 mg wapnia, co stanowi mniej więcej 30% dziennego zapotrzebowania. Pierwiastek ten jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia – odpowiada za mineralizację kości, zębów i paznokci, reguluje krzepliwość krwi, zmniejsza reakcje alergiczne, obniża ciśnienie, a także sprzyja odchudzaniu, przyspieszając rozkład tłuszczu.
Składniki (4 porcje)
- 300 g brokułów,
- 100 g startego na tarce żółtego sera,
- pół pojemnika kwaśnej śmietanki,
- sól, pieprz,
- 1/2 kg spaghetti,
- 1,2 litra osolonej wody,
- 200 -300 ml soku z buraków,
- odrobina masła.
Sposób przygotowania
Ugotować brokuły w osolonej wodzie, odlać prawie całą, zmiksować brokuły, odrobinę wody, połowę sera, śmietanę na piure. Jeśli jest za gęste, dodać wody, potem przyprawy. Spaghetti ugotować w wodzie z sokiem buraczanym, żeby się zrobiło czerwone. Wyłożyć na talerze, polać sosem brokułowym i posypać resztą startego sera.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 583,1 kcal |
Białka | 27,17 g |
Tłuszcze | 13,77 g |
Cholesterol | 71,5 mg |
Węglowodany | 94,85 g |
Błonnik | 8,55 g |
Witamina C | 134,5 mg |
Witamina A | 373,3 µg |
Komentarz
Dodatek masła i śmietany w tej potrawie zapewnia podaż witaminy D niezbędnej, by wapń mógł rzeczywiście zostać przyswojony i wykorzystany przez organizm. Wielką wartość odżywczą wykazują także brokuły – są bombą fitozwiązków, które detoksykują rakotwórcze substancje a obecny w nich beta-karoten jest sprzymierzeńcem pięknej skóry. Danie polecane osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu na wapń: dzieciom, młodzieży, kobietom ciężarnym i karmiącym oraz chorym na osteoporozę.