Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Spaghetti w sosie brokułowym

Avatar placeholder
15.03.2017 14:33
Spaghetti w sosie brokułowym
Spaghetti w sosie brokułowym

Porcja naszego spaghetti dostarcza ok. 322 mg wapnia, co stanowi mniej więcej 30% dziennego zapotrzebowania. Pierwiastek ten jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia – odpowiada za mineralizację kości, zębów i paznokci, reguluje krzepliwość krwi, zmniejsza reakcje alergiczne, obniża ciśnienie, a także sprzyja odchudzaniu, przyspieszając rozkład tłuszczu.

Składniki (4 porcje)

  • 300 g brokułów,

  • 100 g startego na tarce żółtego sera,
  • pół pojemnika kwaśnej śmietanki,

  • sól, pieprz,

  • 1/2 kg spaghetti,

  • 1,2 litra osolonej wody,

  • 200 -300 ml soku z buraków,

  • odrobina masła.




Sposób przygotowania

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Ugotować brokuły w osolonej wodzie, odlać prawie całą, zmiksować brokuły, odrobinę wody, połowę sera, śmietanę na piure. Jeśli jest za gęste, dodać wody, potem przyprawy. Spaghetti ugotować w wodzie z sokiem buraczanym, żeby się zrobiło czerwone. Wyłożyć na talerze, polać sosem brokułowym i posypać resztą startego sera. 




Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie583,1 kcal
Białka27,17 g
Tłuszcze13,77 g
Cholesterol71,5 mg
Węglowodany94,85 g
Błonnik8,55 g
Witamina C134,5 mg
Witamina A373,3 µg

Komentarz

Dodatek masła i śmietany w tej potrawie zapewnia podaż witaminy D niezbędnej, by wapń mógł rzeczywiście zostać przyswojony i wykorzystany przez organizm. Wielką wartość odżywczą wykazują także brokuły – są bombą fitozwiązków, które detoksykują rakotwórcze substancje a obecny w nich beta-karoten jest sprzymierzeńcem pięknej skóry. Danie polecane osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu na wapń: dzieciom, młodzieży, kobietom ciężarnym i karmiącym oraz chorym na osteoporozę.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze