Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie
1 z 6Jajka w codziennej diecie
Jajka są smaczne, odżywcze i bardzo zdrowe. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów, choć w nie każdej postaci będą odpowiednie dla osób odchudzających się. Okazuje się bowiem, że sposób w jaki je przygotowujemy ma wpływ na nasze zdrowie.
Jajka swego czasu cieszyły się złą sławą. Ich liczbę w diecie zaczęto ograniczać ze względu na zawarty w żółtku cholesterol. - Okazało się jednak, że jaja zawierają także substancje obniżające jego poziom, a mianowicie lecytynę oraz kwasy omega-3. Lecytyna wykazuje właściwości emulgujące, dzięki którym jest nazywana "pogromcą tłuszczu" – mówi Joanna Wasiluk, dietetyk.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj również: Dobra wiadomość dla osób cierpiących na nietolerancję na gluten