Trwa ładowanie...

Spożywanie łososia chroni przed miażdżycą. Wszystko dzięki witaminom

Spożywanie łososia chroni przed miażdżycą. Nowe badania
Spożywanie łososia chroni przed miażdżycą. Nowe badania (East News)

Najnowsze badania szwedzkich naukowców dowodzą, że witamina D oraz witaminy z grupy B6, a także kwasy tłuszczowe zawarte w łososiu mogą zapobiegać miażdżycy.

spis treści

1. Wartości odżywcze łososia a redukcja ryzyka miażdżycy

Naukowcy ze Sztokholmu przeprowadzili badania, które dowodzą, że kwasy tłuszczowe omega-3, znajdujące się w tłustych rybach takich jak łosoś, mogą korzystnie wpływać na walkę z miażdżycą. Szwedzi sugerują, że kwasy tłuszczowe omega-3 wytwarzają cząsteczki, które aktywują receptor istotny dla zatrzymania procesu stanu zapalnego, jaki wywołuje odkładanie się w tętnicach blaszek miażdżycowych. Tym samym mogą chronić przed miażdżycą.

Kwasy tłuszczowe omega-3 od lat wykazują szereg właściwości zdrowotnych. Korzystnie wpływają na pracę mózgu, serca czy narządu wzroku. Ponadto mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Mogą zapobiegać rakowi prostaty, piersi czy okrężnicy.

Zobacz film: "Smog negatywnie wpływa na przebieg COVID-19"

Korzystnie wpływają także na kondycję skóry oraz wzmacniają układ immunologiczny.

Spożywanie łososia chroni przed miażdżycą. Nowe badania
Spożywanie łososia chroni przed miażdżycą. Nowe badania (East News)

2. Gdzie szukać kwasów Omega-3?

Źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby takie jak m.in.: łosoś, makrela, pstrąg, śledź solony, pstrąg czy mintaj.

Pamiętaj, aby podczas kupna ryb zwrócić uwagę na miejsce połowu ryb, które powinno być certyfikowane. Zbiorniki wodne na południowym Pacyfiku są optymalnym źródłem kwasów omega-3.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze