Spożywcze hity z Rossmanna. 4 zdrowe produkty
W poszukiwaniu zdrowych produktów nie musimy wybierać się do sklepu z ekologiczną żywnością. Możemy je kupić w marketach oferujących kosmetyki. Na półkach sklepów sieci Rossmann obok szamponów, kremów i szminek znajdziemy też zdrowe napoje, przekąski i półprodukty.
Zanim jednak włożymy jeden z nich do koszyka, warto przyjrzeć się jego składowi, by mieć pewność, że wybraliśmy ten bez konserwantów i spulchniaczy.
- Przy ich wyborze trzeba kierować się niezwykłą czujnością, ponieważ bardzo łatwo kupić bombę cukrowo-tłuszczową opakowaną w piękny papierek z hasłem sugerującym prozdrowotne właściwości. Niestety większość tego typu produktów powinniśmy omijać szeroki łukiem. Stanowią źródło potężnych ilości cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, szkodliwych tłuszczów trans (utwardzony tłuszcz roślinny), oleju palmowego czy konserwantów i innych niepotrzebnych dodatków. Czytanie etykiet i analiza składu produktów umożliwia podjęcie najlepszej decyzji — podpowiada dietetyk Paulina Styś-Nowak, prowadząca stronę internetową cojesc.net.
Co powinno zwrócić naszą uwagę w trakcie analizy listy składników? - Przy wyborze sklepowych przekąsek kierujmy się przede wszystkim długością składu. Jeśli jest długi i widzimy tam dziwnie brzmiące nazwy składników, których nie ma w naszej kuchni, jest to produkt bardzo mocno przetworzony i na pewno nie przyniesie nam nic dobrego. Producent ma obowiązek podać składniki w kolejności malejącej, tak więc na początku widnieją te, których w produkcie jest najwięcej. Jeśli więc batonik zbożowy ma wśród pierwszych składników wymieniony cukier, to nawet nie ma nad czym się zastanawiać. Taki produkt z miejsca ląduje na czarnej liście — informuje dietetyk.
- Im krótszy skład, tym lepiej. Im mniej dziwnie brzmiących nazw, tym lepiej. Idealnie byłoby sięgać po przekąski bez cukru, syropów cukrowych (np. syrop glukozowo-fruktozowy, fruktozowy, glukozowy) oraz oleju palmowego, który jako źródło tłuszczu nasyconego powinien być maksymalnie ograniczony. Wykluczone są produkty zawierające utwardzone tłuszcze roślinne, nawet na samym końcu składu. Tłuszcze te przyczyniają się w bardzo dużym stopniu do chorób układu sercowo-naczyniowego oraz zwiększają ryzyko powstawania nowotworów — dodaje.
Sprawdź, które przekąski z Rossmanna możesz wrzucić do koszyka bez obaw.
Zobacz też: Coraz więcej niebezpiecznych oparzeń. Wszystkie przez piwo z limonką?
Mleko kokosowe
- Wybierając półprodukty do przygotowania zdrowych domowych przekąsek, także warto zatrzymać się na składzie. Zawsze stawiajmy na te jak najbardziej naturalne, bez żadnych dodatków. I tak na przykład w przypadku mleka kokosowego, skład powinien kończyć się na orzechach kokosowych i wodzie — sugeruje dietetyk Styś-Nowak.
W asortymencie sklepu Rossmann znajdziemy mleko kokosowe marki enerBIO z wyciskanych orzechów (9,99 zł za 400 ml). Jak zapewnia producent, nie zawiera sztucznych dodatków. Lista składników tego produktu nie jest długa, zgodna z sugestiami dietetyka. To jedynie orzechy kokosowe z kontrolowanej ekologicznie uprawy (stanowią 65 proc. produktu) i woda. Jego wartość energetyczna wynosi 194 kcal (w 100 ml).
Mleko kokosowe możemy wykorzystać do przygotowania szybkich deserów. Dietetyk podzieliła się z nami recepturą na domowy budyń rafaello.
Lista składników:
- kasza jaglana - 1/2 szklanki,
- wiórki kokosowe zmielone na mąkę (np. młynkiem do kawy) - 1/2 szklanki,
- mleko kokosowe - puszka (400 g),
- mleko krowie lub roślinne (np. ryżowe) - 1/2 szklanki,
- masło orzechowe (z dobrym składem lub domowe) - 2 łyżki,
- miód - 2 łyżki,
- płatki migdałów - do oprószenia.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mleko krowie lub roślinne z mlekiem kokosowym z puszki. Kaszę przelej wrzątkiem i wsyp do mleka, dodaj wiórki kokosowe i gotuj na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn (gdyby była jeszcze twardawa, dolej wody). Do ugotowanej kaszy dodaj masło orzechowe oraz miód i zmiksuj na gładki budyń. Podawaj oprószone płatkami migdałów.
Dietetyk Styś-Nowak poleca wykorzystać też mleko kokosowe do przygotowania puddingu chia z brzoskwiniami.
Suszone morele niesiarkowane
- Do zdrowych przekąsek, po które można szybko wpaść do sklepu, należą przede wszystkim świeże owoce, surowe warzywa (bez problemu możemy obecnie kupić marchew pokrojoną w słupki), orzechy i nasiona, suszone owoce oraz słodycze z dobrym składem — radzi Paulina Styś-Nowak.
W trakcie wizyty w Rossmannie możemy sięgnąć po suszone morele niesiarkowane bez pestek marki Genuss Plus (11,99 zł za 150 gramów), które wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, a niską sodu (niska podaż tego minerału sprzyja utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi) i tłuszczów.
W skład tego produktu wchodzą jedynie morele i olej słonecznikowy. Producent informuje, że zawiera on naturalne cukry występujące w owocach.
Jak wybrać zdrowe suszone owoce?
- W przypadku suszonych owoców warto zwrócić uwagę na obecność dwutlenku siarki (E220) używanego jako konserwant. Owoce bez jego dodatku są dużo smaczniejsze i zdrowsze, ponieważ może on u osób wrażliwych wywoływać nudności, bóle głowy, a u astmatyków problemy z oddychaniem. Brak obecności dwutlenku siarki można poznać jedynie na podstawie wyglądu suszonych moreli. Te naturalne, bez dodatku konserwantu są ciemne — podpowiada dietetyk.
Suszone morele mogą stanowić pyszną i zdrową przekąskę między posiłkami, a także "słodzidło" do domowej granoli. Paulina Styś-Nowak podzieliła się z nami sprawdzonym przepisem.
Lista składników:
- płatki owsiane - 3 szklanki,
- nasiona słonecznika - 6 łyżek,
- banan - 1 sztuka,
- brzoskwinie - 2 sztuki,
- ziarna z jednej laski wanilii,
- orzechy arachidowe - 6 łyżek,
- suszone morele - 15 sztuk.
Sposób przygotowania:
Banana i brzoskwinie zmiksuj na gładko z dodatkiem ziaren z laski wanilii (samej laski nie wyrzucaj, jeszcze się przyda). Płatki wymieszaj z nasionami słonecznika — połącz z płynnymi składnikami. Dokładnie wymieszaj i wyrzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 st. Celsjusza przez ok. 45 minut (mieszaj co 10 minut, a pod koniec sprawdzaj chrupkość). Gdy granola ostygnie, dodaj lekko podprażone orzeszki i posiekane morele. Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika — dorzuć rozpołowioną wcześniej laskę wanilii (granola będzie pięknie pachniała).
Ponadto owoce te możemy wykorzystać do przygotowania owsianki na śniadanie.
Ciasteczka owsiane z nasionami chia
- Słodycze z dobrym składem często mają w składzie orzechy i nasiona oraz płatki owsiane. Oczywiście nadal są kaloryczne, jednak absolutnie nie są to puste kalorie. Takie słodkości dają nam mnóstwo wartości odżywczych, np. dodatek nasion chia zwiększa w codziennej diecie ilość jakże cennych tłuszczów z rodziny omega 3, zaś owies dostarcza równie korzystnych β-glukanów sprzyjających obniżeniu poziomu cholesterolu — informuje dietetyk Styś-Nowak.
Przykładem tego typu produktu są dostępne w Rossmannie ciasteczka owsiane z nasionami chia (bogactwo kwasów omega 3, wapnia i żelaza) marki Ania (5,99 zł za 130 gramów). Można je kupić w wersji z czystkiem, czarnuszką i goją. Jak zapowiada producent, nie zawierają sztucznych barwników, aromatów, konserwantów i polepszaczy. Są wypiekane bez dodatku tłuszczu w wysokiej temperaturze.
W ich składzie znajdziemy: mąkę owsianą i pszenną, płatki i otręby owsiane, tłuszcz kokosowy, mleko w proszku, nasiona chia i sól. Porcja 100 gramów tego produktu dostarcza 422 kcal.
Zobacz też: Ceny leków wzrosły nawet o tysiąc złotych. Pacjenci po przeszczepach są załamani
Woda kokosowa
Woda kokosowa wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Dla przykładu:
- nawadnia organizm 10 razy lepiej niż izotonik,
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- wspiera pracę nerek,
- poprawia elastyczność skóry,
- redukuje przebarwienia skórne,
- pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi,
- jest bogata w witaminę C,
- wzmacnia układ odpornościowy.
W związku z tym warto po nią sięgać, gdy czujemy pragnienie. W Rossmannie możemy kupić produkt marki enerBIO (za 7,49 złotych za 250 ml). Napój pochodzi z kontrolowanych upraw ekologicznych. Posiada certyfikat Fairtrade.
Dostarcza tylko 20 kcal (w 100 ml). Działa orzeźwiająco. Najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu.
Źródła
- rossmann.pl