Sprawdź, jak codzienne jedzenie ogórków wpływa na organizm

Ogórki przynależą do tej samej rodziny, co arbuzy i można je znaleźć w wielu zakątkach świata. Jednak w niektórych miejscach są spożywane głównie w formie konserwowej i niestety tracą przez to wiele ważnych składników odżywczych. A przecież spożywanie świeżych ogórków ma wiele zalet.

Warzywa te są bogate w wodę: około 96 proc. ich zawartości to naturalnie destylowane H2O. Dlatego warto sięgnąć po wodę ogórkową bądź chrupać kawałki ogórka w formie przekąski, gdyż regulują one temperaturę ciała oraz dostarczają organizmowi m.in. antyoksydantów.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie ogórków / Shutterstock

/ 3Siła antyoksydantów

Mimo że wiele osób uznaje ogórki za warzywa, technicznie rzecz biorąc, są to owoce (zawierają nasiona). Są bogate w antyoksydanty, takie jak witaminy A i C. Zaleca się nieobieranie ich ze skórki, gdyż to właśnie ona zawiera najwięcej cennych składników. Inne składniki mineralne, które można znaleźć w ogórkach, to: folian, mangan, potas, krzemionka, sód, wapń, molibden, fosfor, siarka. Zawierają także kompleks witaminy B, ale w mniejszych ilościach.

/ 3Zdrowie wewnątrz i na zewnątrz

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Ogórki zawierają mnóstwo składników odżywczych, które są ważne w zdrowej diecie. To jednak nie koniec. Plastry można wykorzystywać w codziennej pielęgnacji twarzy, nakładając je na powieki. Działanie takiego zabiegu jest efektywne ze względu na zawarty w ogórkach kwas kawowy, który zapobiega gromadzeniu wody, więc stosowanie go zmniejsza obrzęk oka.

/ 3Wpływ na zdrowie

Obraz
© Zdjęcie wody ogórkowej / Shutterstock

Minerały zasadowe zawarte w ogórkach pomagają regulować pH krwi w ciele, dzięki czemu dochodzi do neutralizacji zakwaszenia organizmu, który powiązany jest z wieloma chorobami, takimi jak zwyrodnienie stawów, choroby reumatyczne, dna moczanowa, czy osteoporoza.

Ogórki mogą również pomagać w obniżeniu ciśnienia krwi. Dzieje się to za sprawą dużej zawartości potasu, który jest kluczowym minerałem w jego regulacji. Co więcej, ze względu na dużą ilość krzemionki, pomagają poprawnie budować tkanki łączne, takie jak kości, więzadła, ścięgna i mięśnie.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka