Sprawdź, jak codzienne jedzenie ogórków wpływa na organizm
Ogórki przynależą do tej samej rodziny, co arbuzy i można je znaleźć w wielu zakątkach świata. Jednak w niektórych miejscach są spożywane głównie w formie konserwowej i niestety tracą przez to wiele ważnych składników odżywczych. A przecież spożywanie świeżych ogórków ma wiele zalet.
Warzywa te są bogate w wodę: około 96 proc. ich zawartości to naturalnie destylowane H2O. Dlatego warto sięgnąć po wodę ogórkową bądź chrupać kawałki ogórka w formie przekąski, gdyż regulują one temperaturę ciała oraz dostarczają organizmowi m.in. antyoksydantów.
Siła antyoksydantów
Mimo że wiele osób uznaje ogórki za warzywa, technicznie rzecz biorąc, są to owoce (zawierają nasiona). Są bogate w antyoksydanty, takie jak witaminy A i C. Zaleca się nieobieranie ich ze skórki, gdyż to właśnie ona zawiera najwięcej cennych składników. Inne składniki mineralne, które można znaleźć w ogórkach, to: folian, mangan, potas, krzemionka, sód, wapń, molibden, fosfor, siarka. Zawierają także kompleks witaminy B, ale w mniejszych ilościach.
Zdrowie wewnątrz i na zewnątrz
Ogórki zawierają mnóstwo składników odżywczych, które są ważne w zdrowej diecie. To jednak nie koniec. Plastry można wykorzystywać w codziennej pielęgnacji twarzy, nakładając je na powieki. Działanie takiego zabiegu jest efektywne ze względu na zawarty w ogórkach kwas kawowy, który zapobiega gromadzeniu wody, więc stosowanie go zmniejsza obrzęk oka.
Wpływ na zdrowie
Minerały zasadowe zawarte w ogórkach pomagają regulować pH krwi w ciele, dzięki czemu dochodzi do neutralizacji zakwaszenia organizmu, który powiązany jest z wieloma chorobami, takimi jak zwyrodnienie stawów, choroby reumatyczne, dna moczanowa, czy osteoporoza.
Ogórki mogą również pomagać w obniżeniu ciśnienia krwi. Dzieje się to za sprawą dużej zawartości potasu, który jest kluczowym minerałem w jego regulacji. Co więcej, ze względu na dużą ilość krzemionki, pomagają poprawnie budować tkanki łączne, takie jak kości, więzadła, ścięgna i mięśnie.