Sprawdź, jak rozpoznać świeżą wątróbkę

Wątróbka, zarówno drobiowa, jak i wieprzowa, to źródło wielu witamin (A, B). Ponadto jest bogactwem białka oraz żelaza. Choć do jej jedzenia nie wszyscy podchodzą entuzjastycznie, wielu z nas się na to decyduje ze względu na walory smakowe i odżywcze.

Do jej zalet należy też cena - za kg wątróbki zapłacimy zaledwie kilka złotych. Decydując się jednak na zakup podrobów, zwracajmy uwagę na szczegóły. Od tego, czy jest świeża zależy nasze zdrowie.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz także: Choroby, których ryzyko znacznie wzrasta po czterdziestce

Przy wyborze wątróbki warto kierować się kilkoma zasadamiPrzy wyborze wątróbki warto kierować się kilkoma zasadami
Źródło zdjęć: © (123rf) Przy wyborze wątróbki warto kierować się kilkoma zasadami
Ewa Rycerz

/ 3Wygląd

Świeża wątróbka powinna mieć jednolity, brązowo-brunatny kolor, jej cechą charakterystyczną jest także połysk. Płaty powinny być też śliskie.

Jeśli jednak zauważysz na nich jakiekolwiek przebarwienia, ciemniejsze plamy - nie kupuj. Nieświeża wątróbka przyjmuje kolor od szarego po czarny.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 3Zapach

Jeśli nie potrafisz ocenić świeżości wątróbki po wyglądzie, powąchaj ją. Świeże podroby mają neutralny zapach mięsa, jest on ledwo wyczuwalny.

Natomiast wątróbka nieświeża może pachnieć nieprzyjemnie kwasem. Takiej lepiej nie kupować.

Kiedy już kupisz wątróbkę, pamiętaj, aby nie przechowywać jej zbyt długo w lodówce. Podroby szybko się psują i należy je dość szybko spożyć. Masz na to ok. 2-3 dni. W przeciwnym razie zepsują się.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 3Dlaczego warto jeść wątróbkę?

Wątróbka ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Niektórzy dietetycy nazywają ją nawet superfood. Powód?

Przysmak bogaty jest w witaminę B12, która bierze udział w produkcji erytrocytów. Inne witaminy z grupy B, również obecne w wątróbce, biorą udział w przemianie węglowodanowej, tłuszczowej oraz białkowej. Wykazują też właściwości detoksykacyjne.

Wątróbka, choć jest bogactwem składników odżywczych, nie powinna być jednak jedzona codziennie. Zawiera sporą ilość witaminy A, która w nadmiarze może negatywnie odbić się na organizmie. Wywołuje bóle głowy, silne zmęczenie i łuszczenie się skóry.

Zobacz także: Dowiedz się, co może oznaczać drętwienie dłoni w czasie snu

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka