Sprzedawane zimą warzywa i owoce mogą być szkodliwe
Jabłka, papryka czy pomidory sprzedawane zimą na bazarach mogą szkodzić zdrowiu. Szybciej przemarzają i szybciej się psują - ostrzegają dietetycy.
1. Co oznaczają brązowe plamki?
Gdy na dworze spada temperatura powinniśmy bardziej wnikliwie przyglądać się owocom i warzywom, które kupujemy. Zwłaszcza tym, nabywanym na ulicznych straganach.
- Jeżeli owoce i warzywa są przechowywane i sprzedawane w niewłaściwej temperaturze, to spada ich wartość odżywcza, tracą witaminy i minerały - tłumaczy Aneta Łańcuchowska, dietetyczka, Poradni Dietetycznej "hälsa".
- Pod wpływem zimnego powietrza szybciej przemarzają i szybciej się psują - dodaje.
Nie służy im także wilgoć. Jeżeli sprzedawca przechowuje je w pomieszczeniu o dużej wilgotności zaczynają się psuć. Pojawia się w nich pleśń i grzyby, które są rakotwórcze.
- O występowaniu rakotwórczych toksyn w owocach i warzywach świadczą brązowe plamki. Oznacza to, że rozpoczął się w nich proces gnilny. I nie pomoże ich odkrajanie, te szkodliwe dla zdrowia substancje zdążyły już wedrzeć się do całego owocu czy warzywa - zaznacza specjalistka.
Wyjątkiem są banany. Ciemna skóra i plamki świadczą o ich dojrzałości.
2. Jak przechować warzywa i owoce?
- Na przemrożenie podatne są szczególnie pomidory, jabłka, ogórki czy papryka - twierdzi Anna Kuczkin, dietetyczka. Pomidory powinny być przechowywane w temperaturze powyżej 5 stopni Celsjusza. Najmniej trwałe są natki warzyw i warzywa liściaste.
Ważny jest również czas zbiorów. Niewskazana jest pogoda deszczowa. Do przechowywanie nadają się tylko produkty zdrowe i nieuszkodzone, nieprzemarznięte. W czasie przechowywania znaczenie ma odpowiednia temperatura i wilgotność powietrza. Temperatura nie powinna spadać poniżej zera stopni.
3. Zapach stęchlizny
Przeczytaj koniecznie
- Poważne zagrożenie dla dziecka, które czyha zimą w każdym domu
- Większość rodziców w okresie jesienno-zimowym popełnia ten błąd. Skutki mogą być fatalne
- Te choroby biorą się z powietrza. Zobacz, jak sobie z nimi radzić
- Gwiazda na placu budowy! Tego jeszcze nie było
- Zęby mówią więcej niż myślisz. Sprawdź, co możesz od nich „usłyszeć”
Nie powinniśmy kupować owoców i warzyw, które pachną stęchlizną. Warto to sprawdzić przed zakupem. Jeśli wyczuwamy charakterystyczny zapach, oznacza to, że były za długo przechowywane w piwnicy.
- Sprawdźmy także jak wygląda owoc czy warzywo. Czy nie ma na nim plamek czy nie jest zbyt miękki – radzi Anna Kuczkin, dietetyczka. - Spytajmy sprzedawcy jak i gdzie był przechowywany oraz w jakiej temperaturze – dodaje.
4. Lśniące jabłka i czyste ziemniaki
Anna Łańcuchowska przestrzega także przed warzywami i owocami, które nienaturalnie się błyszczą, są wręcz wypolerowane.
- Te produkty pokryte są specjalnymi woskami, by się nie psuły i nie wysychały - zaznacza. I dodaje: Powinniśmy unikać także jabłek, które mają idealny kształt, wszystkie są tego samego rozmiaru. Nie są naturalnie hodowane. Są chemicznie nawożone.
Podobnie jest z gotowymi, umytymi ziemniakami, które pakowane są w plastikowe worki. - Niektóre z nich mają zielonkawe zabarwienie. Oznacza to, że zawierają solaninę. Takie ziemniaki nie nadają się do spożycia, należy je wyrzucić - tłumaczy ekspertka.
Ekspertka zwraca uwagę, na fakt, że rozmiar warzyw i owoców jest istotny. Wybierać należy te małe, a unikać tych mocno wyrośniętych. - Nienaturalne rozmiary wskazują na obecność pestycydów – tłumaczy Łańcuchowska.