Stuknij w kapelusz grzyba. Tak rozpoznasz najzdrowszy rodzaj
Podczas jesiennych miesięcy chętnie spędzamy wolny czas w lesie w poszukiwaniu swoich ulubionych smakołyków. Zanim jednak wybierzemy się na grzybobranie, warto poznać jeden z sekretów grzybiarzy. Dowiedz się, dlaczego warto stuknąć w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem.
1. Jak powinniśmy zbierać grzyby?
Kiedy podczas grzybobrania znajdziemy okaz, który nadaje się do jedzenia, powinniśmy przede wszystkim nie zaburzać leśnej równowagi. W tym celu należy ściąć lub wykręcić grzyb, dzięki czemu nie uszkodzimy grzybni i zadbamy o to, żeby w tym samym miejscu pojawiły się kolejne leśne skarby. To jednak niejedyna rzecz, o której powinniśmy pamiętać. Przed włożeniem grzyba do koszyka warto również stuknąć w jego kapelusz.
Po co stukać w kapelusz grzyba?
Kilkukrotnie stukając w kapelusz grzyba przed jego wycięciem lub ścięciem, rozsiewamy zarodniki, które rozprzestrzenią się w jego pobliżu. Warto to zrobić również po to, żeby pozbyć się zanieczyszczeń i niewielkich robaków. Poza tym robiąc to, upewnimy się, że znaleziony przez nas grzyb jest zdrowy i warto z niego przyrządzić zupę, sos, marynatę czy farsz do krokietów lub pierogów. Jeżeli po stuknięciu usłyszymy odgłos, jaki wydaje dojrzały arbuz, wówczas leśne znalezisko jest twarde i mięsiste. Z kolei, jeśli nie usłyszymy żadnego dźwięku, wtedy oznacza to, że grzyb jest stary i prawdopodobnie robaczywy, a co za tym idzie, nie będziemy mieli z niego żadnego pożytku. W tym przypadku lepiej go nie zrywać i zostawić w lesie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl