Pogromcy komórek rakowych. Niepozorne produkty o potężnej mocy

Każdego dnia narażani jesteśmy na czynniki rakotwórcze. Zarówno te pochodzące z powietrza, wody, jak i z żywności. Na szczęście nie jesteśmy wobec tego ataku zupełnie bezbronni, gdyż natura wyposażyła nas w całkiem skuteczny "arsenał obronny". Co warto włączyć do diety w profilaktyce chorób nowotworowych?

Substancje antynowotworowe prosto z natury? Oto najlepsi sprzymierzeńcy w profilaktyce rakaSubstancje antynowotworowe prosto z natury? Oto najlepsi sprzymierzeńcy w profilaktyce raka
Źródło zdjęć: © Getty Images

Dieta w profilaktyce chorób nowotworowych

Liczba zachorowań na choroby nowotworowe systematycznie wzrasta. A jak wskazują badania, jednym z kluczowych czynników ryzyka jest niewłaściwy sposób odżywiania. Dlatego też dobrze skomponowana dieta, jest sposobem na ograniczenie niekorzystnych skutków oddziaływania czynników kancerogennych.

Co więcej, wiele substancji zawartych w żywności (określanych w medycynie zachodniej, jako substancje chemoprewencyjne), wykazuje nie tylko działanie antynowotworowe, ale i korzystnie wpływa na samopoczucie i ogólny stan zdrowia. Co zatem powinno znaleźć się w naszym codziennym menu?

Beta-karoten i likopen

Jeśli chcemy obniżyć ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej, na naszych talerzach nie powinno zabraknąć pomidorów, marchewki, papryki, dyni, fasolki szparagowej, brzoskwiń, czy moreli. Wszystkie wymienione warzywa i owoce to źródła karotenoidów. Te stanowią grupę naturalnych barwników obecnych w roślinach uprawnych, a jednocześnie odznaczających się wysokim potencjałem antynowotworowym.

Suplementy diety poza kontrolą w Polsce. Prof. Fal ostrzega

Jeden z lepiej poznanych i przebadanych karotenoidów - likopen - znany jest od dawna ze swojej ochronnej roli, zwłaszcza w zapobieganiu raka prostaty oraz raka trzustki. Gdzie znajdziemy tę substancję? Przede wszystkim w wymienionych już pomidorach, zwłaszcza przetworzonych (w postaci zup, past, czy sosów), gdyż likopen lepiej "pracuje" w towarzystwie ciepła.

Czosnek i cebula, czyli związki siarkowe oraz kwercetyna

Czosnek lub cebula poprawiają nie tylko aromat i smak dań, ale zawierają też cenne składniki odżywcze i mają liczne właściwości lecznicze. Chodzi tutaj szczególnie o:

  • związki siarkowe czosnku, z których najważniejsze, a jednocześnie odpowiedzialne za właściwości antynowotworowe, to siarczek diallilu (DAS), disiarczek diallilu (DADS) oraz S-sllilocysteina (SAC)

  • zawartą w cebuli kwercetynę (kwercetyna zaliczana jest do polifenoli), która hamuje wzrost komórek nowotworowych.

Jak wskazują wyniki badań epidemiologicznych, istnieje korelacja między regularnym spożywaniem czosnku, a mniejszą zachorowalnością na nowotwory, przede wszystkim układu pokarmowego. Dodatkowo czosnek wykazuje właściwości przeciwutleniające, które w profilaktyce raka odgrywają równie istotne znaczenie.

Warto dodać, że w Stanach Zjednoczonych czosnek został zakwalifikowany do grona roślin o największym potencjale antykancerogennym, a Rada Europy zatwierdziła DADS (disiarczek diallilu) jako korzystny dodatek do żywności.

Produkty bogate we flawonoidy

Flawonoidy to substancje naturalnie występujące w roślinach, wykazujące szereg pozytywnych właściwości. Odpowiadają za kolor, zapach i smak warzyw oraz owoców. Dla człowieka flawonoidy to z kolei fitozwiązki o udowodnionym działaniu prozdrowotnym, w tym antynowotworowym.

Flawonoidy znajdziemy m.in. w jabłkach, jagodach, borówkach, truskawkach, jeżynach, brokułach, sałacie, oliwkach, czerwonym winie i w czekoladzie. Wymienione produkty charakteryzują się znaczną ilością przeciwutleniaczy (flawonoli), które wykazują aktywność w zakresie zmniejszania ryzyka powstawania i rozwoju guzów nowotworowych, a także przyspieszają śmierć komórek rakowych.

Źródłem flawonoidów jest także ciemna czekolada (im bardziej gorzka, tym lepiej!), kakao, czarna i zielona herbata. Produkty te są bogate we flawonole, takie jak epikatechina, która sprawdza się w profilaktyce raka, działa też antymutagennie i detoksykacyjnie.

Witaminy A, C i E, czyli antyoksydanty

Dieta w profilaktyce raka powinna zawierać też witaminy, zwłaszcza A, C i E, które zaliczane są do grupy naturalnych przeciwutleniaczy. Dla przykładu, spożywanie odpowiednich ilości witaminy E (jej źródłem są przede wszystkim oleje, orzechy i pestki, ryby oraz jajka) chroni DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Skutkiem czego jest ograniczanie ryzyka powstawania chorób nowotworowych.

Natomiast witamina C wykazuje podobne działanie protekcyjne względem zachorowań na raka, w tym głównie przełyku i żołądka. Dodatkowo chroni przed rakotwórczymi związkami obecnymi w żywności.

Z kolei witamina A, którą znaleźć można m.in. w wątróbce, jajkach, maśle, czy produktach nabiałowych, chroni organizm przed negatywnymi wpływami zewnętrznymi i wewnętrznymi. Doskonale sprawdza się także w zapobieganiu infekcjom.

Cynk i selen

Selen kojarzy się głównie, jako pierwiastek, który bierze udział w metabolizmie hormonów tarczycy. Jednak nie jest to jego jedyna funkcja. Obniża on też ryzyko wystąpienia m.in. raka prostaty. Dlatego też do codziennego menu warto włączyć obfitujące w niego produkty, m.in. mięso, produkty zbożowe, nabiał, orzechy brazylijskie, czy niektóre warzywa (biała kapusta, brokuły, cebula).

Obok selenu ważnym pierwiastkiem śladowym o działaniu antykancerogennym jest cynk. Ten znajdziemy m.in. w nasionach dyni i słonecznika, kiełkach pszenicy, czosnku, jajach, wątróbce, rybach i owocach morza, kaszy gryczanej.

Należy pamiętać przy tym, że biodostępność cynku wzrasta, jeśli towarzyszy mu białko zwierzęce (jaja, mięso, nabiał).

Cynk podnosi także zdolność naszego układu odpornościowego do obrony i neutralizuje działanie wolnych rodników.

Zródło: prostazdrowadieta.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka