Trwa ładowanie...

Surówka z czerwonej kapusty – przepis, kalorie i wartości odżywcze

Avatar placeholder
26.10.2021 14:24
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty (Adobe Stock)

Surówka z czerwonej kapusty to popularny dodatek do dań głównych. Zdecydowanie warto po nią sięgać, ponieważ jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Okazuje się, że czerwona kapusta łączy w sobie bogactwo składników odżywczych warzyw kapustnych oraz antyoksydacyjne właściwości warzyw czerwonych. Jak ją jeść?

spis treści

1. Co to jest surówka z czerwonej kapusty?

Surówka z czerwonej kapusty to bardzo popularny dodatek obiadowy do drugiego dania. Zazwyczaj podaje się ją do pieczonych lub smażonych mięs i ciemnych sosów. Można ją przygotowywać na kilka sposobów, z wieloma różnymi dodatkami, w wersji na ostro i na słodko.

Czerwona kapusta głowiasta jest warzywem, które pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawia się ją na całym świecie. Ma niedużą główkę o ciemnej, czerwono-fioletowej barwie i zbite, dość twarde liście zawierające antocyjany (to barwnik, który nadaje im charakterystyczny kolor). Jest mniej rozpowszechniona niż kapusta głowiasta biała.

Ponieważ kapusta czerwona ma twardsze liście i nie jest taka soczysta jak biała, serwowana jest głównie na ciepło: w wersji duszonej, zasmażanej, gotowanej i kiszonej. Można z niej zrobić również bigos i inne dania jednogarnkowe, a i zupę, także kapuśniak. Populara jest także kapusta czerwona do słoików.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Kalorie i właściwości odżywcze czerwonej kapusty

Czerwona kapusta łączy w sobie bogactwo składników odżywczych warzyw kapustnych oraz antyoksydacyjne właściwości warzyw czerwonych. Czerwona kapusta, nazywana znana również jako fioletowa i kapusta modra, jest zasobna w składniki odżywcze. To doskonałe źródło białka, błonnika, węglowodanów, a także witamin: C, K, B1, B2, B6, A oraz minerałów, takich jak potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor, miedź, cynk, sód, siarka, fluor, chlor i jod. W fioletowej kapuście jest aż 36 rodzajów antocyjanów. Kapusta jest niskokaloryczna. Porcja 100 g zawiera tylko 28 kcal.

3. Dlaczego warto jeść surówkę z czerwonej kapusty?

Czerwona kapusta, jedzona na surowo w sałatkach i surówkach, jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Ma działanie przeciwzapalne, sprzyja dobremu trawieniu, usprawnia pracę jelit i zapobiega zaparciom. Pozytywnie wpływa na kości.

Obecny w surówkach z czerwonej kapusty sulforafan wspiera serce i walkę z rakiem. Obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, przeciwdziała zawałom i chorobom układu krążenia. Warto pamiętać, że antocyjany mają silne właściwości antyoksydacyjne, dlatego chronią organizm przed starzeniem się komórek. Regularne spożywanie kapusty obniża poziom złego cholesterolu we krwi, wspiera również układ odpornościowy.

Działanie prozdrowotne – wzmacniające i przeciwzapalne – ma również świeży sok z liści czerwonej kapusty.

4. Jak zrobić surówkę w czerwonej kapusty?

Aby przygotować surówkę z czerwonej kapusty, niezbędne są takie składniki jak:

  • 1/2 główki kapusty czerwonej,
  • marchew,
  • cebula czerwona,
  • jabłko,
  • koper, pietruszka (opcjonalnie),
  • majonez dobrej jakości,
  • ocet jabłkowy lub sok z cytryny (do smaku),
  • 1 łyżeczka musztardy dijon (opcjonalnie),
  • sól, pieprz czarny świeżo mielony, szczyptę cukru.

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty do obiadu? To naprawdę nie jest trudne. Kapustę oczyść z wierzchnich, uszkodzonych liści. Zetrzyj ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub drobno poszatkuj (zbyt grubo poszatkowana kapusta nie zmięknie odpowiednio). Odrzuć głąb. Startą kapustę lekko posól i wygniataj przez chwilę rękami, by puściła sok. Odstaw ją na kwadrans, po czym dodaj obraną, startą marchew i jabłko, posiekany koper oraz pietruszkę, a także obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj majonez i musztardę, ocet jabłkowy, dopraw do smaku odrobiną cukru i pieprzem. Gotową surówkę wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Dzięki temu smaki się przenikną, a surówka przegryzie.

By kapusta nie była chrupiąca, można ją wcześniej sparzyć: poszatkować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, doprawić solą i łyżką cukru, gotować przez około 2 minuty, a na koniec dodać łyżkę octu. Przyjmuje się, że surówka z czerwonej kapusty w 100 g ma około 100 kcal. Aby obniżyć jej wartość energetyczną, można dodać minimalną ilość majonezu (lub majonezu light) lub zastąpić go jogurtem naturalnym lub śmietaną (same warzywa są niskokaloryczne). Surówka z czerwonej kapusty z majonezem jest najbardziej kaloryczną opcją.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze