Surówki do obiadu – najpopularniejsze przepisy. Dlaczego warto je jeść?

Surówki do obiadu są smaczne i zdrowie - zdecydowanie warto po nie sięgać. To doskonały sposób na wprowadzenie do diety warzyw i owoców, które są niezastąpionym źródłem wielu substancji odżywczych, zwłaszcza witamin i minerałów. Ponieważ istnieje wiele przepisów na szybkie i proste, ale także bardziej wyrafinowane sałatki, nie sposób się nimi znudzić. Z czego można je robić?

Surówki do obiadu to źródło witamin i składników odżywczych.Surówki do obiadu to źródło witamin i składników odżywczych.
Źródło zdjęć: © adobestock

Surówki do obiadu – dlaczego warto je jeść?

Surówki do obiadu mogą być różne: proste i tanie, wykwintne i wieloskładnikowe, zimowe, jesienne i wiosenne. Ich wspólnym mianownikiem jest to, że są zdrowe – nie może być inaczej, skoro bazują na surowych warzywach.

Surowe warzywa mają wiele zalet i właściwości prozdrowotnych. Są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a także błonnika, czyli włókna pokarmowego. Najczęściej są także niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny (IG), co jest szczególnie ważne dla diabetyków, osób z nadwagą i otyłością, niedoborami pokarmowymi czy dbających o figurę.

Surówki do obiadu są nie tylko zdrowe, ale i smaczne oraz uniwersalne. Pasują do kasz, makaronów, ryżu, dań mięsnych, rybnych i wegetariańskich.

Najpopularniejsze surówki do obiadu

Istnieje tak wiele pomysłów na surówki obiadowe, że każdy może znaleźć coś dla siebie, na każdy dzień. Najpopularniejsze pomysły to:

  • surówka z kapusty pekińskiej i dodatkami: ogórkiem, pomidorem, cebulą, papryką, według uznania,
  • surówka z kiszonej kapusty,
  • surówka z białej kapusty, surówka Coleslaw,
  • surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem,
  • surówka z młodej kapusty,
  • mizeria z ogórków,
  • surówka z pomidora i cebuli, sałatka z pomidorów, zielonych oliwek i cebuli,
  • surówka z marchwi, surówka z marchewki i jabłka,
  • surówka z pora,
  • surówka z selera,
  • sałatka z selera naciowego,
  • sałatka z rukolą i warzywami,
  • sałatka z sałaty lodowej,
  • sałata masłowa ze śmietaną,
  • sałatka z buraka,
  • sałatka ze szpinakiem,
  • sałatka z brokułem,
  • surówka z cukinii

Pomysły na 3 szybkie i pyszne surówki do obiadu

Mając pod ręką kilka prostych składników można wyczarować smaczną i zdrową surówkę obiadową. Wystarczy niewiele: warzywo lub kilka jarzyn, oliwa, jogurt lub prosty sos – i gotowe. Najprostsze pomysły na szybkie i smaczne surówki do obiadu to:

  • mizeria z ogórków, czyli surówka z surowych ogórków z dodatkiem śmietany,
  • surówka z selera,
  • surówka z kiszonej kapusty.

Mizeria z ogórków

Jak zrobić tradycyjną mizerię? Ogórki trzeba umyć i obrać, pokroić na plasterki. Odstawić na kwadrans, następnie dodać pieprz lub szczyptę cukru, sok z cytryny lub dobrej jakości ocet. Następnie połączyć je ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Można dodać koperek lub szczypiorek.

Dlaczego warto jeść mizerię? Ogórki zawierają sporo witamin: A, K i witaminy z grupy B (B1, B3 i B6) oraz minerałów, takich jak żelazo, cynk, wapń, potas i magnez, a także błonnik pokarmowy i kukurbitacynę, która hamuje wzrost komórek nowotworowych, przeciwutleniacze i sterole roślinne.

Ponieważ ogórki w 98 procentach składają się z wody, nawadniają organizm, nawilżają skórę, pomagają w zwalczaniu obrzęków, działają lekko moczopędnie, usuwają nadmiar wody oraz toksyn z organizmu.

Odkwaszają także organizm i przyspieszają metabolizm. Pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową i zmniejszają stany zapalne w organizmie. Ogórki mają pozytywny wpływ na cały organizm, zwłaszcza układ sercowo-naczyniowy i układ pokarmowy.

Łagodzą zgagę, zaparcia, pobudzają perystaltykę jelit, obniżają poziom złego cholesterolu i cukru, wpływają na regulację ciśnienia krwi. Ogórki szybko zapewniają uczucie sytości, mają przy tym niewiele kalorii (14 kcal na 100 g) i niski indeks glikemiczny (IG).

Surówka z selera

Surówka z selera do obiadu może być przygotowana z selera naciowego, ale i bulwy selera korzeniowego. Wystarczy zetrzeć go na tarce, podać z dodatkiem jabłka i marchewki oraz jogurtu naturalnego.

Korzeń selera ma oryginalny smak i jest źródłem ryboflawiny, witaminy B6, witamin A, C i K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu, a także błonnika pokarmowego. Cechuje go niska zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Seler korzeniowy to jedno z najmniej kalorycznych warzyw - 100 g selera zawiera tylko 17 kcal, a jego IG wynosi 35.

Surówka z kiszonej kapusty

Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty? Wystarczy ją pokroić i włożyć do miski. Dodać pokrojona w kostkę cebulę i startą marchew, przyprawić odrobiną cukru i pieprzu, a na koniec polać olejem i wymieszać.

Kapusta kiszona powstaje w procesie fermentacji, w czasie której mikroorganizmy przekształcają sacharozę, glukozę i fruktozę w kwasy organiczne, etanol, dwutlenek węgla oraz mannitol. Jej spożywanie przynosi organizmowi wiele korzyści.

Kapusta kiszona jest bogatym źródłem:

  • witamin z grupy B, a także witaminy A, E, K i kwasu foliowego,
  • minerałów: żelaza, selenu, manganu, wapnia, magnezu, siarki, sodu, potasu,
  • błonnika.

Ale kapusta kiszona to nie tylko witaminy i minerały. To także bakterie mlekowe Lactobacillus, które wpływają na układ immunologiczny organizmu, co wzmacnia odporność. Ponadto przyspieszają pasaż jelitowy, zapobiegają zaparciom.

Porcja 100 g produktu kapusty kiszonej dostarcza od 16 do 19 kcal. Jej indeks glikemiczny wynosi 15.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka