Trwa ładowanie...

Świąteczne ryby. Które z nich powinny znaleźć się na naszym stole?

Avatar placeholder
21.12.2021 16:44
Świąteczne ryby. Które z nich powinny znaleźć się na naszym stole?
Świąteczne ryby. Które z nich powinny znaleźć się na naszym stole? (Getty images)

Zgodnie z tradycją na naszym wigilijnym stole powinny znaleźć się ryby. Zawierają one dużo cennych tłuszczów, kwasów oraz składników odżywczych. Nie wszystkie jednak ryby są tak samo zdrowe. Sprawdź, po które gatunki warto sięgnąć.

spis treści

1. Ryby na świątecznym stole

Ryby są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są doskonałym źródłem także białka oraz witamin z grupy B.

Zdaniem mgr Joanny Sobczak, dietetyka klinicznego, na naszym świątecznym stole powinny znaleźć się tłuste ryby morskie, takie jak np. łosoś, halibut i dorsz.

- Są to zdrowe, łatwo dostępne i smaczne ryby. Z powodzeniem mogą zastąpić karpia - mówi dietetyk kliniczny.

Zobacz film: "Prof. Flisiak: Nie ma dowodów, że śmiertelność po szczepionce wśród seniorów jest większa"

Ekspert dodaje, że warto kupić także pstrąga, którego hoduje się w Polsce. Ryba jest dużo tańsza niż łosoś, a jest nawet zdrowsza. Choć nie jest rybą morską, to zawiera wiele wartości odżywczych. Ma delikatne, chude mięso zawierające sporą dawkę kwasów tłuszczowych omega-3, które pełnią istotną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Ponadto wspomagają pracę serca, wzmacniają kości oraz chronią przed nowotworami.

Pstrąg tęczowy zalecany jest osobom zmagającym się z chorobami reumatycznymi i osteoporozą. Jest źródłem fosforu, potasu, magnezu, selenu i wapnia. Posiada również niezbędną dla zdrowia oczu witaminę A oraz witaminę D, która wraz z wapniem dba o nasze kości.

Zdaniem dietetyczki na świątecznym talerzu powinny znaleźć się także śledzie.

- Najlepiej nie podawać ich ze śmietaną lub sosem. Można przyrządzić je w oleju lub w zalewie octowej z cebulą - zauważa Sobczak.

Według dietetyczki powinniśmy kupować ryby z certyfikowanych połów, zwłaszcza ryby morskie, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Ryby te zostały złowione w ekologiczny sposób, który nie zaburzył ekosystemu ich życia.

- Polecam tego typu ryby zwłaszcza osobom, którym zależy na spożywaniu ekologicznych produktów - twierdzi Joanna Sobczak.

2. Których ryb należy unikać?

Zdaniem Joanny Sobczak jedyną rybą, której naprawdę należy unikać, jest panga. To słodkowodna ryba tropikalna, która należy do głównych gatunków pozyskiwanych w Rzece Mekong. Jej naturalny zasięg występowania obejmuje rzeki Azji Południowo-Wschodniej. Jest to gatunek wysoce migracyjny. Pangi przemieszczają się nawet kilkaset kilometrów.

- Panga jest hodowlaną rybą, którą karmi się w specyficzny sposób. Nie zawiera wielu wartości odżywczych - mówi Joanna Sobczak.

Według dietetyczki podczas przygotowań wigilijnego stołu możemy zrezygnować z zakupu rzecznych ryb np. karpia.

- Są one muliste. Zawierają mniej wartości odżywczych. Ryby te żyją w stawach hodowlanych. Nie będą zatem tak zasobne w kwasy tłuszczowe omega-3, jak ryby morskie - wyjaśnia Joanna Sobczak.

Według dra Łukasza Durajskiego, pediatry i członka WHO w Polsce, najgorszym rodzajem ryb są te hodowane w miejscach, gdzie wchłaniają wszystkie szkodliwe składniki ze środowiska naturalnego.

- Czasami kupujemy wodniste filety. Po usmażeniu są bardzo rozmiękczone. Nie polecam takich ryb, gdyż nie są one zdrowe - informuje lekarz.

3. Zdrowa, ale zachowaj umiar

Zdaniem dietetyczki chociaż ryby są zdrowe, to należy zachować umiar w ich jedzeniu podczas wigilijnej wieczerzy.

- Myślę, że na naszym talerzu powinno znaleźć się 200-300 gramów ryby w ciągu dnia. Jest to optymalna, dobra porcja. Nie należy przesadzać z ilością ryb, tym bardziej że podczas świąt jemy także inne rzeczy - wyjaśnia Joanna Sobczak.

Ekspertka dodaje, że ryby najlepiej jest upiec, ugotować na parze albo grillować. Smażenie jest najgorszym wyborem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze