Pstrąg tęczowy – wartości odżywcze, przepis
Pstrąg tęczowy ma wiele właściwości zdrowotnych. Dodatkowo jest tani i łatwo dostępny. Wyjaśniamy, dlaczego pstrąg jest taki zdrowy i podajemy przepis na pstrąga tęczowego.
W tym artykule:
Co to jest pstrąg tęczowy
Pstrąg tęczowy to gatunek ryby należący do rodziny łososiowatych. Naturalnie występuje w wodach Ameryki Północnej, lecz został rozpowszechniony niemal na całym świecie.
W Polsce występuje w niewielkich ilościach. Można go spotkać w rzekach, stawach lub jeziorach. Niestety w polskich wodach ryba nie ma zdolności rozrodczych. Pstrąg tęczowy zazwyczaj osiąga długość 40-60 cm i około 5 kg wagi. Niektóre osobniki mogą mieć nawet 145 cm długości i liczyć 23 kg wagi.
Pstrąg w środowisku naturalnym żyje do 7 lat. Jest drapieżnikiem. Dojrzałość płciową zyskuje w wieku 2 lat. Żywi się głównie owadami i larwami. W jego jadłospisie mogą się także znaleźć kijanki, robaki i małe ryby. Tarło pstrąga tęczowego trwa od grudnia do maja.
Właściwości zdrowotne pstrąga
Wartości odżywcze
Pstrąg ma delikatne, chude mięso zawierające sporą dawkę kwasów omega-3. Wspomagają one pracę serca, wzmacniają kości oraz chronią przed nowotworami.
Ryba ta zalecana jest osobom zmagającym się z chorobami reumatycznymi i osteoporozą. Pstrąg tęczowy jest źródłem fosforu, potasu, magnezu, selenu i wapnia. Posiada również niezbędną dla zdrowia oczu witaminę A oraz witaminę D, która wraz z wapniem dba o nasze kości.
W 100 g pstrąga tęczowego znajduje się:
- 107 kcal;
- 20 g białka;
- 10 g selenu;
- 7 g witaminy D;
- 219 mg kwasów omega-3 EPA;
- 496 mg kwasów omega-3 DHA.
Jakiego pstrąga kupić?
Kupując pstrąga tęczowego, powinniśmy wybrać rybę niewielką o wadze około 20-25 dag. Mięso pstrąga o tej wielkości będzie najsmaczniejsze. Dodatkowo nie będziemy ryzykować kupna starej, przekarmionej ryby.
Najlepiej kupować pstrąga z hodowli. Podczas zakupu zwróćmy uwagę na oczy, które u świeżej ryby powinny być błyszczące i wypukłe. Ważna jest także łuska, która u zdrowej i świeżej ryby jest gładka i błyszcząca, bez ciągnącego się śluzu.
Przepis na pstrąga
Do przygotowania pstrąga tęczowego potrzebujemy:
• 2 sztuki pstrąga tęczowego; • 2 łyżki masła; • ½ pęczka koperku; • Pieprz cytrynowy; • Tymianek; • Pieprz biały; • Kilka plasterków cytryny; • 3 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
- Myjemy, osuszamy i siekamy koperek oraz tymianek. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawy, masło, a następnie dokładnie mieszamy;
- Pstrągi skrobiemy z łusek, patroszymy, odcinamy łeb i myjemy. Po osuszeniu ręcznikiem papierowym, posypujemy solą i pieprzem. W rybach robimy po pięć nacięć na każdym z boków. Wkładamy do nich masło, resztę umieszczamy w środku ryby;
- Do środka pstrąga wkładamy kilka plasterków cytryny. Pozostałe plasterki kładziemy na wierzchu. Każdą z ryb owijamy folią aluminiową i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza piekarniku. Rybę pieczemy około 40 minut. Danie wystarczy dla 1 lub 2 osób.
Ile kalorii ma surowy dziki pstrąg tęczowy?
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 85 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 119 kcal | 101 kcal |
| Białko | 20,5 g | 17,41 g |
| Węglowodany | 0 g | 0 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 3,46 g | 2,94 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,72 g | 0,61 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 1,13 g | 0,96 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 1,24 g | 1,05 g |
| Cholesterol | 59,0 mg | 50,2 mg |
| Witamina C | 2,40 mg | 2,04 mg |
| Równoważnik folianów | 12,00 µg | 10,20 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,12 mg | 0,11 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,11 mg | 0,09 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 5,38 mg | 4,58 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,93 mg | 0,79 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,41 mg | 0,35 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 12,00 µg | 10,20 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 4,45 µg | 3,78 µg |
| Witamina A | 62,0 i.u. | 52,7 i.u. |
| Witamina A | 19,00 µg RAE | 16,15 µg RAE |
| Retinol | 19,00 µg | 16,15 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 67,0 mg | 57,0 mg |
| Żelazo | 0,70 mg | 0,60 mg |
| Magnez | 31,0 mg | 26,4 mg |
| Fosfor | 271 mg | 230 mg |
| Potas | 481 mg | 409 mg |
| Sód | 31,0 mg | 26,4 mg |
| Cynk | 1,08 mg | 0,92 mg |
| Miedź | 0,11 mg | 0,09 mg |
| Mangan | 0,16 mg | 0,13 mg |
| Selen | 12,60 µg | 10,71 µg |
| Woda | 71,9 g | 61,1 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.