Pstrąg tęczowy – wartości odżywcze, przepis

Pstrąg tęczowy ma wiele właściwości zdrowotnych. Dodatkowo jest tani i łatwo dostępny. Wyjaśniamy, dlaczego pstrąg jest taki zdrowy i podajemy przepis na pstrąga tęczowego.

Pstrąg tęczowy – wartości odżywcze, przepisPstrąg tęczowy – wartości odżywcze, przepis
Źródło zdjęć: © Flickr

Co to jest pstrąg tęczowy

Pstrąg tęczowy to gatunek ryby należący do rodziny łososiowatych. Naturalnie występuje w wodach Ameryki Północnej, lecz został rozpowszechniony niemal na całym świecie.

W Polsce występuje w niewielkich ilościach. Można go spotkać w rzekach, stawach lub jeziorach. Niestety w polskich wodach ryba nie ma zdolności rozrodczych. Pstrąg tęczowy zazwyczaj osiąga długość 40-60 cm i około 5 kg wagi. Niektóre osobniki mogą mieć nawet 145 cm długości i liczyć 23 kg wagi.

Pstrąg w środowisku naturalnym żyje do 7 lat. Jest drapieżnikiem. Dojrzałość płciową zyskuje w wieku 2 lat. Żywi się głównie owadami i larwami. W jego jadłospisie mogą się także znaleźć kijanki, robaki i małe ryby. Tarło pstrąga tęczowego trwa od grudnia do maja.

Właściwości zdrowotne pstrąga

Wartości odżywcze

Pstrąg ma delikatne, chude mięso zawierające sporą dawkę kwasów omega-3. Wspomagają one pracę serca, wzmacniają kości oraz chronią przed nowotworami.

Ryba ta zalecana jest osobom zmagającym się z chorobami reumatycznymi i osteoporozą. Pstrąg tęczowy jest źródłem fosforu, potasu, magnezu, selenu i wapnia. Posiada również niezbędną dla zdrowia oczu witaminę A oraz witaminę D, która wraz z wapniem dba o nasze kości.

W 100 g pstrąga tęczowego znajduje się:

  • 107 kcal;
  • 20 g białka;
  • 10 g selenu;
  • 7 g witaminy D;
  • 219 mg kwasów omega-3 EPA;
  • 496 mg kwasów omega-3 DHA.

Jakiego pstrąga kupić?

Kupując pstrąga tęczowego, powinniśmy wybrać rybę niewielką o wadze około 20-25 dag. Mięso pstrąga o tej wielkości będzie najsmaczniejsze. Dodatkowo nie będziemy ryzykować kupna starej, przekarmionej ryby.

Najlepiej kupować pstrąga z hodowli. Podczas zakupu zwróćmy uwagę na oczy, które u świeżej ryby powinny być błyszczące i wypukłe. Ważna jest także łuska, która u zdrowej i świeżej ryby jest gładka i błyszcząca, bez ciągnącego się śluzu.

Przepis na pstrąga

Do przygotowania pstrąga tęczowego potrzebujemy:

• 2 sztuki pstrąga tęczowego; • 2 łyżki masła; • ½ pęczka koperku; • Pieprz cytrynowy; • Tymianek; • Pieprz biały; • Kilka plasterków cytryny; • 3 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  1. Myjemy, osuszamy i siekamy koperek oraz tymianek. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawy, masło, a następnie dokładnie mieszamy;
  2. Pstrągi skrobiemy z łusek, patroszymy, odcinamy łeb i myjemy. Po osuszeniu ręcznikiem papierowym, posypujemy solą i pieprzem. W rybach robimy po pięć nacięć na każdym z boków. Wkładamy do nich masło, resztę umieszczamy w środku ryby;
  3. Do środka pstrąga wkładamy kilka plasterków cytryny. Pozostałe plasterki kładziemy na wierzchu. Każdą z ryb owijamy folią aluminiową i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza piekarniku. Rybę pieczemy około 40 minut. Danie wystarczy dla 1 lub 2 osób.

Ile kalorii ma surowy dziki pstrąg tęczowy?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna119 kcal101 kcal
Białko20,5 g17,41 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz3,46 g2,94 g
Tłuszcze nasycone0,72 g0,61 g
Tłuszcze jednonienasycone1,13 g0,96 g
Tłuszcze wielonienasycone1,24 g1,05 g
Cholesterol59,0 mg50,2 mg
Witamina C2,40 mg2,04 mg
Równoważnik folianów12,00 µg10,20 µg
Witamina B1 - tiamina0,12 mg0,11 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,11 mg0,09 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna5,38 mg4,58 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,93 mg0,79 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,41 mg0,35 mg
Witamina B9 - kwas foliowy12,00 µg10,20 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina4,45 µg3,78 µg
Witamina A62,0 i.u.52,7 i.u.
Witamina A19,00 µg RAE16,15 µg RAE
Retinol19,00 µg16,15 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń67,0 mg57,0 mg
Żelazo0,70 mg0,60 mg
Magnez31,0 mg26,4 mg
Fosfor271 mg230 mg
Potas481 mg409 mg
Sód31,0 mg26,4 mg
Cynk1,08 mg0,92 mg
Miedź0,11 mg0,09 mg
Mangan0,16 mg0,13 mg
Selen12,60 µg10,71 µg
Woda71,9 g61,1 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka