Synsepal – cudowny owoc o niezwykłych właściwościach

Wyobraź sobie, że cytryna traci swój kwaśny smak, sos tabasco pikanterię, a grejpfrut przestaje być gorzki. Wszystko smakuje słodko, przyjemnie i inaczej niż zwykle. Myślisz, że takie doznania smakowe to wytwór wyobraźni? Mylisz się – istnieje magiczny owoc, który potrafi zmieniać smak. Mowa o synsepalu słodkim, który można wykorzystać również w medycynie.

Synsepal – cudowny owoc o niezwykłych właściwościachSynsepal – cudowny owoc o niezwykłych właściwościach
Źródło zdjęć: © Zdjęcie synsepala słodkiego / Shutterstock
Sylwia Stachura

Tajemniczy synsepal słodki

Synsepal słodki jest znany również jako "cudowny owoc" nie bez powodu. Roślina występująca jako krzew lub małe drzewo pochodzi z zachodniej Afryki, a obecnie jest uprawiana również w innych częściach świata (głównie w Tajlandii, Ghanie i na Florydzie). Krzew kwitnie kilka razy w roku, a następnie wydaje owoce – małe, czerwone, przypominające jagody lub kulki dzikiej róży. To właśnie one mają niezwykłe właściwości, o których warto wiedzieć.

Owoce synsepalu słodkiego są bogate w polifenole roślinne, jednak największą ciekawość budzi inna substancja – mirakulina. To glikoproteina, której niezwykłe właściwości ujawniają się po spożyciu. Receptory kwaśnego i gorzkiego smaku na języku zostają zablokowane. W praktyce oznacza to, że wszystko, co zjemy w ciągu kilkudziesięciu kolejnych minut, będziemy odbierać jako słodkie. W tym czasie możemy bez grymasu na twarzy zjeść całą cytrynę albo skusić się na danie, za którym nie przepadamy.

Efekt ten utrzymuje się maksymalnie do 2 godzin – możemy wówczas poeksperymentować z różnymi produktami i sprawdzić, jak smakują w słodszej wersji. Jeśli jednak zjemy lub wypijemy coś ciepłego, nasze kubki smakowe wrócą do normy, ponieważ mirakulina jest wrażliwa na temperaturę.

Ze względu na małą trwałość owoców synsepalu słodkiego nie można go kupić w Polsce. Możemy jedynie zaopatrzyć się w tabletki zawierające sproszkowany owoc i w ten sposób sprawdzić na własnej skórze (a raczej języku), jak smakują różne produkty.

Synsepal zamiast cukru

Po odkryciu zaskakujących właściwości synsepalu słodkiego naukowcy chcieli go wykorzystać do produkcji naturalnych słodzików. Na razie udało się to tylko japońskim badaczom, ponieważ proces jest bardzo kosztowny. Jeśli w przyszłości uda się wykorzystać synsepal jako substancję słodzącą, to na pewno stanie się (podobnie jak stewia) atrakcyjną alternatywą dla sztucznych słodzików.

Wizja ta jest kusząca również dla wszystkich, którzy próbują schudnąć, ale nie potrafią się pożegnać z ciasteczkami i czekoladą. Dzięki niezwykłym jagodom mogliby oszukać swoje kubki smakowe i mózg bez dostarczania sobie dodatkowych kalorii.

Wykorzystanie synsepalu słodkiego w medycynie

Niezwykłym owocem szybko zainteresowali się również lekarze. Do tej pory przeprowadzono kilka badań, które potwierdziły, że synsepal słodki może być wykorzystywany w medycynie.

Zdolność do zmieniania smaku naukowcy chcą wykorzystać u chorych przechodzących chemioterapię. Wnioski z pierwszych badań budzą optymizm – owoc może być skutecznym sposobem na minimalizowanie metalicznego posmaku w ustach u pacjentów z nowotworami. Zmiany w odczuwaniu smaków to częsty efekt uboczny chemioterapii, dlatego roślina mogłaby w pewnym stopniu poprawić komfort chorych w trakcie tego trudnego okresu.

Egzotyczny synsepal słodki można też wykorzystać w produkcji innych lekarstw o nieprzyjemnym smaku. Wielu pacjentów, zwłaszcza tych najmłodszych, narzeka na gorzkie syropy czy pastylki. Dzięki wcześniejszemu zjedzeniu owocu lub spożyciu tabletek zawierających ekstrakt z tej rośliny, można wykluczyć nieprzyjemne doznania i zwiększyć swój komfort.

Cudowny owoc może też w przyszłości stać się przyjacielem diabetyków. Osoby z cukrzycą muszą zrezygnować ze słodyczy, ciast i deserów, dlatego synsepal słodki mógłby być dla nich alternatywą. Dzięki niemu nadal mogliby się cieszyć słodkim smakiem, bez przyjmowania cukru.

Synsepal to wciąż tajemnicza roślina, ale można podejrzewać, że już wkrótce usłyszymy o niej więcej. Jej niezwykłe właściwości na pewno mogą się okazać przydatne dla wielu osób – zarówno tych, które nie potrafią pohamować apetytu na słodycze, jak i tych, które chciałyby skorzystać z jej leczniczego działania.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka