Syrop klonowy – właściwości
1 z 5Przysmak z Kanady
Gęsty, słodki i aromatyczny. Takimi słowami można opisać jeden z najlepszych zamienników cukru – syrop klonowy. Warto mieć go w kuchni, ponieważ zawiera aż 54 ważne dla zdrowia składniki. Syrop klonowy pochodzi z Kanady. Tamtejsi Indianie wytwarzali go na długo przed dotarciem Europejczyków do Ameryki Północnej. W pień klonu kanadyjskiego wbijano ostre narzędzie i cieknący z drzewa sok zlewano za pomocą brzozowej kory do wiader. Później sok zagęszczano, odparowując wodę. W ten sposób otrzymywano pożywny syrop, który służył zarówno jako słodzik, jak i lek.
Do dzisiaj Kanada jest potentatem w produkcji syropu klonowego. Pozyskiwany jest z trzech rodzajów klonu: cukrowego, srebrzystego i czerwonego. Z roku na rok sprzedaje się go coraz więcej. Również w Polsce rośnie jego popularność. Nic w tym dziwnego. Syrop klonowy doskonale zastępuje cukier, a przede wszystkim jest od białego proszku zdrowszy.