Szaszłyki brokułowe w cieście
Wbrew pozorom, przekąski wegetariańskie nie są zbiorem ograniczonym i pozwalają na eksperymentowanie. Jedną z nich są szaszłyki warzywne w cieście. Do ciasta nie trzeba używać jajek, bo można je przygotować, używając wyłącznie mąki, wody i oleju.
Składniki:
- 1 średniej wielkości brokuł,
- 1 średniej wielkości cukinia,
- 1 niezbyt duży kalafior,
- 1 duża czerwona papryka,
- 1 cebula,
- oliwki zielone.
Składniki na ciasto:
- szklanka wody,
- dwie szklanki mąki,
- przyprawy: curry, sól, pieprz, kurkuma,
- oliwa z oliwek lub olej.
Sposób przygotowania:
Poszczególne warzywa musimy najpierw umyć. Następnie cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. W przypadku brokułu i kalafiora musimy oddzielić różyczki od twardej łodygi. Warzywa zalewamy osolonym wrzątkiem i przez chwilę gotujemy, aby stały się bardziej miękkie. Gdy będą już wystarczająco miękkie, odcedzamy je i przekładamy na talerz.
Musimy chwilę poczekać, by warzywa ostygły, po czym nadziewamy je na patyczki. Na duży talerz wysypujemy przygotowaną mąkę. Dodajemy do niej przyprawy (curry, sól, pieprz i kurkumę). Całość dokładnie mieszamy, dodając stopniowo wodę. Nie możemy od razu wlać całej szklanki wody, ponieważ masa mogłaby stać się zbyt płynna. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż to, które przygotowujemy na naleśniki. Następnie maczamy kolejne szaszłyki w cieście i wrzucamy je na rozgrzaną patelnię. Szaszłyki smażymy na głębokim tłuszczu do momentu, aż ciasto się zarumieni na złotawy kolor.