Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Szaszłyki pieczarkowe

Avatar placeholder
Angelika Ciuraj 30.09.2014 13:28
Szaszłyki pieczarkowe
Szaszłyki pieczarkowe (Zdjęcie autorstwa: Mark Skipper / CC BY 2.0)

Szaszłyki warzywne mogą stanowić ważny element nie tylko diety wegańskiej, ale tradycyjnej, opierającej się na mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Są one bogatsze w witaminy i składniki odżywcze od zwykłych szaszłyków oraz prostsze w wykonaniu.

Składniki:

  • kilka pieczarek,
  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 2 duże czerwone papryki,
  • 2 cebule dymki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • suszony rozmaryn,
  • 1 cytryna,
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek lub olej.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Cukinię, paprykę oraz pieczarki dokładnie myjemy i czyścimy. Cukinię obieramy ze skóry, jeśli jest twarda. W przypadku młodej cukinii nie musimy tego robić. Cebulę obieramy. Umyte i obrane warzywa kroimy w dość grube plastry. Nadziewamy je na patyczki. Czosnek zgniatamy i łączymy go z sokiem z cytryny, przyprawami i rozmarynem. Do powstałej mieszanki dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Do powstałego sosu wkładamy szaszłyki. Odstawiamy wszystko na dwie godziny, by szaszłyki przeszły przyprawami. Po upływie tego czasu, wkładamy szaszłyki na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze