Szaszłyki pieczarkowe
Szaszłyki warzywne mogą stanowić ważny element nie tylko diety wegańskiej, ale tradycyjnej, opierającej się na mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Są one bogatsze w witaminy i składniki odżywcze od zwykłych szaszłyków oraz prostsze w wykonaniu.
Składniki:
- kilka pieczarek,
- 2 średniej wielkości cukinie,
- 2 duże czerwone papryki,
- 2 cebule dymki,
- 2 ząbki czosnku,
- suszony rozmaryn,
- 1 cytryna,
- przyprawy: sól, pieprz,
- oliwa z oliwek lub olej.
Sposób przygotowania:
Cukinię, paprykę oraz pieczarki dokładnie myjemy i czyścimy. Cukinię obieramy ze skóry, jeśli jest twarda. W przypadku młodej cukinii nie musimy tego robić. Cebulę obieramy. Umyte i obrane warzywa kroimy w dość grube plastry. Nadziewamy je na patyczki. Czosnek zgniatamy i łączymy go z sokiem z cytryny, przyprawami i rozmarynem. Do powstałej mieszanki dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Do powstałego sosu wkładamy szaszłyki. Odstawiamy wszystko na dwie godziny, by szaszłyki przeszły przyprawami. Po upływie tego czasu, wkładamy szaszłyki na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.