Szparagi z grilla z sosem paprykowym
Szparagi z grilla są nie tylko smacznym urozmaiceniem diety, ale także cennym źródłem witamin. Zawierają sporą ilość witamin – B, C, K – oraz żelazo, potas i fosfor. Są bardzo niskokaloryczne oraz pozytywnie wpływają na nerki i wątrobę.
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- 2 papryki,
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- kilka kropel soku z cytryny,
- bazylia,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Umyj szparagi i odłam od nich zdrewniałe końce. Włóż do garnka z małą ilością wrzącej wody na czas 10-15 minut i przykryj pokrywką. Miękkie szparagi połóż na grillu. Paprykę pokrój w kostkę i włóż do blendera razem z rozgniecionym ząbkiem czosnku i oliwą. Do zmiksowanego dipu dodaj sok z cytryny i przyprawy. Szparagi z sosem paprykowym możesz podać też z innymi warzywami z grilla i zapiekanymi ziemniakami.