Trwa ładowanie...

Szparagi z grilla z sosem paprykowym

Szparagi z grilla z sosem paprykowym
Szparagi z grilla z sosem paprykowym (Zdjęcie / Shutterstock)

Szparagi z grilla są nie tylko smacznym urozmaiceniem diety, ale także cennym źródłem witamin. Zawierają sporą ilość witamin – B, C, K – oraz żelazo, potas i fosfor. Są bardzo niskokaloryczne oraz pozytywnie wpływają na nerki i wątrobę.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

 

 

Umyj szparagi i odłam od nich zdrewniałe końce. Włóż do garnka z małą ilością wrzącej wody na czas 10-15 minut i przykryj pokrywką. Miękkie szparagi połóż na grillu. Paprykę pokrój w kostkę i włóż do blendera razem z rozgniecionym ząbkiem czosnku i oliwą. Do zmiksowanego dipu dodaj sok z cytryny i przyprawy. Szparagi z sosem paprykowym możesz podać też z innymi warzywami z grilla i zapiekanymi ziemniakami.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze