Szparagi zielone – przepisy

Szparagi zielone to warzywa pełne witamin takich jak C, E, beta-karoten, minerałów (wapń, fosfor, potas) i pierwiastków, np. kwasu foliowego, glutationu, asparaginy, błonnika i inuliny. Szparagi nie tracą swoich wartości nawet po ugotowaniu.

Przepis na penne ze szparagamiPrzepis na penne ze szparagami
Źródło zdjęć: © iStock.com

Szparagi zielone - przepis

Istnieje wiele przepisów na zielone szparagi. Samo ugotowanie tych warzyw nie jest oczywiste. Jak gotować szparagi?

Przepis na szparagi zielone gotowane.

Składniki:

Nie wyrzucaj obierków po szparagach

  • Pęczek szparagów
  • 100 ml wody
  • 1-2 łyżki masła
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych łodyg. Warzywa same złamią się w odpowiednim miejscu pod naciskiem palców.
  2. Szparagi zielone umieszczamy na patelni, zalewając je wodą do połowy. Dodajemy sól i dusimy przez 5 min. Następnie dodajemy masło tak, by równomiernie przykryło szparagi.
  3. Tak przygotowane szparagi zielone podajemy w towarzystwie tostów, jajka po wiedeńsku, grillowanego mięsa i delikatnych sosów.

Penne ze szparagami

Szparagi to świetny dodatek do makaronu. Poniżej przedstawiamy przepis na szybkie penne ze szparagami i boczkiem.

Składniki:

  • 100 g makaronu penne
  • Pęczek szparagów
  • 50-80 g wędzonego, surowego boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • Świeże zioła
  • 30 g twardego, startego, dojrzałego sera

Przygotowanie:

  1. Szparagi łamiemy, łebki odcinamy. Makaron gotujemy al-dente. Boczek smażymy na patelni, dodając do niego odcięte łebki szparagów i czosnek. Resztę warzyw ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Makaron odcedzamy, wrzucamy do niego boczek i szparagi, wbijamy jajka, wsypujemy posiekane zioła i ser, doprawiamy. Wymieszane danie jest gotowe do podania.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka