Szwajcarski omlet górski
Omlet jest bogaty w żelazo i wapń. Stanowi też potężną dawkę łatwo przyswajanych węglowodanów – paliwa dla mózgu, więc jako posiłek śniadaniowy zapewni energię potrzebną do pracy umysłowej. Białko jaja i mleko są również źródłem cennego białka zwierzęcego. Z kolei żółtko dostarcza żelaza niezbędnego do budowy hemoglobiny.
Składniki
- trzy jajka,
- półtorej szklanki mleka,
- 6 łyżek mąki,
- sól,
- trochę masła,
- gruszka,
- cynamon,
- cukier.
Sposób przygotowania
Jajka, mleko, mąkę, sól, trochę masła zmiksować i odstawić na 20 minut. Na patelni poddusić gruszkę na maśle, potem wylać masę na tę gruszkę. Kiedy się trochę zetnie od spodu, pokroić (na patelni!) na kawałki i je odwrócić. Jak będą gotowe, posypać cynamonem i ewentualnie cukrem.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 209,1 kcal |
Białka | 11,43 g |
Tłuszcze | 8,39 g |
Cholesterol | 193 mg |
Węglowodany | 23,25 g |
Błonnik | 1,38 g |
Witamina C | 3,65 mg |
Witamina A | 170 µg |
Komentarz
Gruszka wzbogaca wartość odżywczą omletu o potas obniżający ciśnienie krwi, kwas foliowy i błonnik przyśpieszający perystaltykę jelit. Posiłek jest idealnym daniem dla dzieci, ale z powodzeniem może go spożywać cała rodzina.