Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Szwajcarski omlet górski

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 15:17
Szwajcarski omlet górski
Szwajcarski omlet górski

Omlet jest bogaty w żelazo i wapń. Stanowi też potężną dawkę łatwo przyswajanych węglowodanów – paliwa dla mózgu, więc jako posiłek śniadaniowy zapewni energię potrzebną do pracy umysłowej. Białko jaja i mleko są również źródłem cennego białka zwierzęcego. Z kolei żółtko dostarcza żelaza niezbędnego do budowy hemoglobiny.

Składniki

  • trzy jajka,

  • półtorej szklanki mleka,

  • 6 łyżek mąki,

  • sól,

  • trochę masła,

  • gruszka,

  • cynamon,

  • cukier.




Sposób przygotowania

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Jajka, mleko, mąkę, sól, trochę masła zmiksować i odstawić na 20 minut. Na patelni poddusić gruszkę na maśle, potem wylać masę na tę gruszkę. Kiedy się trochę zetnie od spodu, pokroić (na patelni!) na kawałki i je odwrócić. Jak będą gotowe, posypać cynamonem i ewentualnie cukrem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie209,1 kcal
Białka11,43 g
Tłuszcze8,39 g
Cholesterol193 mg
Węglowodany23,25 g
Błonnik1,38 g
Witamina C3,65 mg
Witamina A170 µg



Komentarz

Gruszka wzbogaca wartość odżywczą omletu o potas obniżający ciśnienie krwi, kwas foliowy i błonnik przyśpieszający perystaltykę jelit. Posiłek jest idealnym daniem dla dzieci, ale z powodzeniem może go spożywać cała rodzina.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze