Trwa ładowanie...

Ta pora na kolację jest najlepsza. Naukowcy nie mają wątpliwości

O której godzinie jeść kolację?
O której godzinie jeść kolację? (Getty Images)

To, jaką porą spożywamy kolację, może mieć istotny wpływ na nasz metabolizm i wpłynąć na gromadzenie się tłuszczu w organizmie, co zostało zauważone i udokumentowane przez naukowców z Harvard Medical School. Aby zminimalizować te negatywne skutki, warto spożywać kolację wcześniej, zanim organizm zacznie spowalniać swoją aktywność metaboliczną wraz z nadchodzącą nocą.

spis treści

1. O której godzinie jeść kolację?

- Chcieliśmy przetestować mechanizmy, które mogą wyjaśnić, dlaczego późne jedzenie zwiększa ryzyko otyłości – wyjaśnił cel badania Frank Scheer, profesor medycyny HMS.

Jak podkreślił, poprzednie badania prowadzone między innymi w Harvard Medical School wykazały, że późne jedzenie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem otyłości, wzrostem tkanki tłuszczowej i brakiem skuteczności odchudzania.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Naukowcy z "Medical Chronobiology Program" zainteresowali się wpływem czasu, w jakim jemy, na nasze zdrowie. W badaniu, które przeprowadzili - zbadano 16 pacjentów, w tym 5 kobiet z nadwagą lub otyłością.

Każdy z uczestników brał udział w dwóch testach, podczas których przestrzegał ścisłego harmonogramu jedzenia, jedząc o określonych godzinach. W pierwszym teście posiłki były spożywane w godzinach ok. 9.00, 13.00 i 16.30, a w drugim - w godzinach 13.00, 17.00 i 20.30.

Przed rozpoczęciem każdego testu badani przestrzegali stałych harmonogramów snu i czuwania przez trzy tygodnie, a także przestrzegali identycznych diet i harmonogramów posiłków przez trzy dni przed wejściem do laboratorium. W ten sposób naukowcy chcieli dowiedzieć się, czy czas jedzenia ma wpływ na nasz metabolizm, gdy wszystkie inne czynniki są stałe.

Po przybyciu do laboratorium, badani przestrzegali ściśle ustalonego harmonogramu posiłków i jedli dokładnie to samo. Ich łaknienie było dokumentowane, pobierano od nich regularnie próbki krwi, a naukowcy monitorowali ich temperaturę ciała i zużycie kalorii. Kilku uczestników poddało się także pobraniu próbek tłuszczu trzewnego, aby zobaczyć, jak różne harmonogramy jedzenia wpływają na ekspresję genów w tej tkance. Co wyszło na jaw w wyniku badań?

2. Późniejsze jedzenie wpływa na głód

Badanie wykazało, że późniejsze jedzenie znacznie wpływa na uczucie głodu oraz na regulację apetytu przez hormony - leptynę i grelinę. U badanych, którzy jedli późniejsze posiłki, poziom leptyny, sygnalizującej uczucie sytości, zmniejszył się w ciągu 24 godzin w porównaniu z tymi, którzy jedli wcześniej. Dodatkowo, uczestnicy badania, którzy jedli później, spalali kalorie wolniej. Próbki tłuszczu trzewnego pobrane od niektórych uczestników wykazały ekspresję genów sprzyjającą wzrostowi tkanki tłuszczowej.

Podsumowując, wcześniejsze jedzenie, w tym kolacja spożywana około 16:30-17:00, wydaje się być korzystniejsze dla organizmu. Naukowcy potwierdzają, że ich badania pokrywają się z dotychczasowymi ustaleniami dotyczącymi negatywnego wpływu późnego jedzenia na ryzyko otyłości, ale jednocześnie rzucają nowe światło na mechanizmy stojące za tą zależnością.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze