Ta pora na kolację jest najlepsza. Naukowcy nie mają wątpliwości
To, jaką porą spożywamy kolację, może mieć istotny wpływ na nasz metabolizm i wpłynąć na gromadzenie się tłuszczu w organizmie, co zostało zauważone i udokumentowane przez naukowców z Harvard Medical School. Aby zminimalizować te negatywne skutki, warto spożywać kolację wcześniej, zanim organizm zacznie spowalniać swoją aktywność metaboliczną wraz z nadchodzącą nocą.
1. O której godzinie jeść kolację?
- Chcieliśmy przetestować mechanizmy, które mogą wyjaśnić, dlaczego późne jedzenie zwiększa ryzyko otyłości – wyjaśnił cel badania Frank Scheer, profesor medycyny HMS.
Jak podkreślił, poprzednie badania prowadzone między innymi w Harvard Medical School wykazały, że późne jedzenie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem otyłości, wzrostem tkanki tłuszczowej i brakiem skuteczności odchudzania.
Naukowcy z "Medical Chronobiology Program" zainteresowali się wpływem czasu, w jakim jemy, na nasze zdrowie. W badaniu, które przeprowadzili - zbadano 16 pacjentów, w tym 5 kobiet z nadwagą lub otyłością.
Każdy z uczestników brał udział w dwóch testach, podczas których przestrzegał ścisłego harmonogramu jedzenia, jedząc o określonych godzinach. W pierwszym teście posiłki były spożywane w godzinach ok. 9.00, 13.00 i 16.30, a w drugim - w godzinach 13.00, 17.00 i 20.30.
Przed rozpoczęciem każdego testu badani przestrzegali stałych harmonogramów snu i czuwania przez trzy tygodnie, a także przestrzegali identycznych diet i harmonogramów posiłków przez trzy dni przed wejściem do laboratorium. W ten sposób naukowcy chcieli dowiedzieć się, czy czas jedzenia ma wpływ na nasz metabolizm, gdy wszystkie inne czynniki są stałe.
Po przybyciu do laboratorium, badani przestrzegali ściśle ustalonego harmonogramu posiłków i jedli dokładnie to samo. Ich łaknienie było dokumentowane, pobierano od nich regularnie próbki krwi, a naukowcy monitorowali ich temperaturę ciała i zużycie kalorii. Kilku uczestników poddało się także pobraniu próbek tłuszczu trzewnego, aby zobaczyć, jak różne harmonogramy jedzenia wpływają na ekspresję genów w tej tkance. Co wyszło na jaw w wyniku badań?
2. Późniejsze jedzenie wpływa na głód
Badanie wykazało, że późniejsze jedzenie znacznie wpływa na uczucie głodu oraz na regulację apetytu przez hormony - leptynę i grelinę. U badanych, którzy jedli późniejsze posiłki, poziom leptyny, sygnalizującej uczucie sytości, zmniejszył się w ciągu 24 godzin w porównaniu z tymi, którzy jedli wcześniej. Dodatkowo, uczestnicy badania, którzy jedli później, spalali kalorie wolniej. Próbki tłuszczu trzewnego pobrane od niektórych uczestników wykazały ekspresję genów sprzyjającą wzrostowi tkanki tłuszczowej.
Podsumowując, wcześniejsze jedzenie, w tym kolacja spożywana około 16:30-17:00, wydaje się być korzystniejsze dla organizmu. Naukowcy potwierdzają, że ich badania pokrywają się z dotychczasowymi ustaleniami dotyczącymi negatywnego wpływu późnego jedzenia na ryzyko otyłości, ale jednocześnie rzucają nowe światło na mechanizmy stojące za tą zależnością.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl