Taki kolor bananów zdradza, że są pełne toksyn. Lepiej nie jeść

Banany, choć bogate w cukier, są przede wszystkim cennym źródłem potasu, ale też witamin A, C czy błonnika. Wiele osób nie ma jednak pewności, czy poziom dojrzałości banana, a także przebarwienia na jego skórce mają wpływ na zdrowie.

Czy można jeść brązowe i zielone banany? Które są groźne dla zdrowia?Czy można jeść brązowe i zielone banany? Które są groźne dla zdrowia?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Banan dla zdrowia

Prozdrowotny wpływ bananów ma swoje źródło przede wszystkim w dużych ilościach potasu, który odgrywa ogromną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, a także na funkcjonowanie układu nerwowego.

Ponadto, potas korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego, chociaż nie oznacza to, że jedzenie nieograniczonych ilości bananów jest wskazane dla osób z nadciśnieniem, które często wynika z nadwagi, otyłości i niewłaściwej diety.

Czy wolno jeść brązowe i zielone banany?

Skórki bananów ciemnieją na skutek utleniania i dojrzewania: od ciemnozielonych, zupełnie niedojrzałych, przez jasnożółte, aż po ciemnobrązowe.

Kto nie powinien jeść rzodkiewek?

Prof. Sven-David Mueller, ekspert ds. żywienia, na łamach magazynu FITBOOK, wyjaśnia, czy są jakieś istotne różnice w bananach o różnym kolorze.

Jak mówi, brązowiejąca skórka to także efekt zachodzącej fermentacji w owocu, jednak, jeśli banan posiada tylko kilka brązowych plamek, nie ma żadnych przeciwskazań do spożycia. Nie zmienia się także zawartość minerałów takich jak potas czy magnez, niezależnie od stopnia dojrzałości banana. Może jednak zajść zmiana w ilości błonnika pokarmowego – im owoc bardziej dojrzały, tym mniej go zawiera, a co za tym idzie, ogranicza swoje działanie na korzyść pracy układu pokarmowego.

Ekspert zaznacza, że nie powinno się spożywać bananów, które zbrązowały także w środku (czyli sam owoc rozpoczął proces fermentacji), a także zupełnie niedojrzałych, zielonych bananów, ponieważ mogą one spowodować problemy trawienne i nadal mogą zawierać groźne toksyny, które są neutralizowane dopiero w procesie dojrzewania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka