Takie ziemniaki są najzdrowsze. Chronią przed nowotworem jelita grubego
Ziemniaki uważane są za warzywo narodowe Polaków. I choć ostatnimi czasy często zastępowane są przez ryż, kasze czy makarony, to czy ktokolwiek wyobraża sobie niedzielnego schabowego bez porcji ziemniaków?
Okazuje się jednak, że jeśli oprócz smaku, zależy nam na ich prozdrowotnych właściwościach, powinniśmy ugotować je wcześniej i zjeść na zimno. To zaskakujące, ale zimne ziemniaki wpłyną pozytywnie na poziom cukru we krwi, a nawet pomogą w profilaktyce raka jelita grubego.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat czynników ryzyka raka jelita grubego
Zobacz także: Dodawaj odrobinę do każdego posiłku. Schudniesz i będziesz zdrowszy
Skrobia oporna
Dlaczego? Chodzi o skrobię oporną.
Skrobia jest wielocukrem złożonym, który znajdziemy w produktach takich jak ziemniaki, kukurydza, strączki czy pszenica. Podobnie jak inne wielocukry złożone, składa się z łańcucha cząsteczek glukozy. Jednak im jest on dłuższy, tym trudniej jest naszemu organizmowi ją strawić.
To właśnie dlatego wszystkie produkty wysokoskrobiowe należy poddać obróbce termicznej – rozplątuje ona zbyt długi łańcuch glukozy. Czasem jednak zbyt duża ilość strawionej skrobi powoduje przeładowanie organizmu glukozą.
Aby temu zapobiec, należy schłodzić produkty ze skrobią.
Dbanie o układ pokarmowy
Powstająca podczas schłodzenia ziemniaków skrobia oporna to naturalny prebiotyk. Prebiotyki to substancje, które nie są trawione w układzie pokarmowym, za to są doskonałym pokarmem dla probiotyków, czyli dla drobnoustrojów korzystnie wpływających na pracę jelit. Prebiotyki wpływają też na odpowiednią florę bakteryjną jelit, zapobiegając biegunce i zaparciom.
W wyniku fermentacji skrobi opornej powstaje kwas masłowy, który pełni ogromną rolę w ochronie układu pokarmowego przed nowotworem jelita grubego i okrężnicy. Odpowiednią ilość kwasu masłowego zapewni naszemu organizmowi dostarczenie mu skrobi opornej, np. z zimnych ziemniaków.
Na kolej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat tego, czym jest insulina
Zobacz także: Dawka kofeiny. Orzechy, które pobudzają jak espresso
Obniżanie poziomu glukozy we krwi
Okazuje się, że zimne ziemniaki na stałe powinny wejść do diety wszystkich osób, dla których wskazane są produkty o niskim indeksie glikemicznym. Skrobia oporna obniża poziom glukozy we krwi oraz zapotrzebowanie organizmu na insulinę. Dzieje się tak, ponieważ uwrażliwia komórki organizmu na insulinę. Co to oznacza w praktyce? Następuje wyrzut mniejszej ilości insuliny, która w dużej ilości obciąża trzustkę.
Jeśli więc zmagasz się z cukrzycą lub insulinoopornością, myśląc o jutrzejszym posiłku, ugotuj ziemniaki już dziś i włóż je do lodówki. Twój organizm ci za to podziękuje.
Polepszenie wchłaniania magnezu i wapnia
Masz problemy ze skurczami bądź słabymi zębami? Dzięki zimnym ziemniakom o nich zapomnisz. Skrobia oporna poprawia wchłanianie do organizmu magnezu i potasu, czyli składników, których niedobór prowadzi do skurczy mięśni i osłabienia kości.
Wspomniana już fermentacja skrobi powoduje wytworzenie w organizmie znanego nam już kwasu masłowego, ale także propionowego i octowego. Te z kolei sprawiają, że w układzie pokarmowym dochodzi do spadku pH i tworzy się w nim kwaśne środowisko, które sprzyja lepszemu wchłanianiu składników mineralnych.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się, jak znaleźć motywację do odchudzania
Zobacz także: Jesienne przesilenie? Mało znane zioło działa jak antydepresant
Wspomaganie odchudzania
Nie bez znaczenia, zwłaszcza dla osób będących na diecie lub tych, które chcą ją rozpocząć jest fakt, że zimne ziemniaki mają nawet 50 proc. mniej kalorii w porównaniu z tymi świeżo ugotowanymi. W dodatku skrobia oporna jest składnikiem, którego nasz organizm nie trawi, przez co jest szybciej jest wydalana.
Efekt? Kilogramy nie odkładają się w naszych boczkach.