Takie ziemniaki to ''trucizna'', nigdy ich nie jedz. Zawierają wysoki poziom solaniny

Choć ziemniaki zawierają wiele cennych składników pokarmowych, to jednak mogą też nam poważnie zaszkodzić. Zwłaszcza gdy są nieprawidłowo przechowywane. Dlatego też zanim zdecydujesz się je zjeść, koniecznie zwróć uwagę na to, jak wyglądają. Dzięki temu unikniesz groźnego zatrucia!

Jedzenie ziemniaków, które zaczynają kiełkować, może spowodować zatrucieJedzenie ziemniaków, które zaczynają kiełkować, może spowodować zatrucie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Kurek

Źródło toksycznej solaniny

Ziemniaki naturalnie wytwarzają niewielkie ilości solaniny. Jest to związek z grupy glikoalkaloidów, który występuje głównie w pędach roślin psiankowatych. Działa on dwojako. Z jednej strony chroni roślinę przed bakteriami, szkodnikami, czy grzybami. Z drugiej, kiedy jego stężenie niebezpiecznie wzrasta, staje się toksyczny i trujący dla człowieka.

Spożycie dużej ilości solaniny może powodować poważne problemy zdrowotne. Objawy zatrucia pojawiają się zazwyczaj po kilku godzinach od zjedzenia ziemniaków. Należą do nich: zaburzenia żołądkowo-jelitowe, biegunka, bóle głowy i brzucha, wymioty czy nadmierne pocenie się. W najcięższych przypadkach zatrucie może prowadzić nawet do śpiączki.

Duża zawartość solaniny w ziemniakach bardzo często jest konsekwencją ich niewłaściwego przechowywania. Pozostawianie bulw przez długi czas w jasnych i ciepłych pomieszczeniach sprawia, że jej stężenie niebezpiecznie wzrasta.

Niezwykłe właściwości ziemniaków. Pięć powodów, dla których warto je jeść

Tak rozpoznasz trujące ziemniaki

Zdrowe, obrane ziemniaki powinny mieć barwę białą lub żółtą. Z kolei te, które zawierają trujące substancje, można rozpoznać po wyglądzie i smaku:

  • zzieleniałe bulwy – kiedy ziemniaki zielenieją, oznacza to, że wydziela się w nich solanina. Dlatego też najlepiej zrezygnować z ich jedzenia lub grubo je obrać, pozbawiając wszelkich zielonych części,
  • kiełki, pędy i "oczka" – równie niebezpieczne jest spożywanie ziemniaków, które zaczynają kiełkować, bo najwięcej solaniny gromadzi się w kiełkach i w łupinie. Żeby bezpiecznie spożyć takie bulwy, należy dokładnie wykroić kiełki z zapasem ok. 1 cm,
  • gorzki smak – jeśli ziemniaki stają się gorzkawe i mają nietypowy smak, należy zrezygnować z ich spożycia. Pojawiająca się gorycz jest kolejną oznaką zwiększonego poziomu solaniny.

Bezpieczne przechowywanie

Żeby zmniejszyć ryzyko zatrucia i problemów żołądkowo-jelitowych, warto zadbać o właściwe przechowywanie ziemniaków. Te warzywa powinny być składowane w chłodnych i ciemnych pomieszczeniach. Nigdy nie należy pozostawiać ich w plastikowych opakowaniach.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka