Trwa ładowanie...

Tania mikstura z czterech składników. Zapobiega zatorom i zakrzepicy

Avatar placeholder
03.04.2023 13:30
Mało popularna zupa o nieocenionych właściwościach zdrowotnych. Obłędny smak, a przepis jest banalnie prosty
Mało popularna zupa o nieocenionych właściwościach zdrowotnych. Obłędny smak, a przepis jest banalnie prosty (Getty Images)

Zupa cebulowa to oryginalna propozycja posiłku. Kusi nie tylko walorami smakowymi, ale również swoimi zdrowotnymi właściwościami, a do tego ma niewiele kalorii. Kilka rzeczy warto wiedzieć o zupie cebulowej, która zdecydowanie częściej powinna pojawiać się na naszych stołach.

spis treści

1. Danie kuchni francuskiej

Ta francuska potrawa jest przygotowywana z cebuli, czosnku, oliwy z oliwek i bulionu warzywnego. W przygotowaniu jest naprawdę banalnie prosta, a smakuje doskonale. Zupa cebulowa wzmocni nasz układ odpornościowy, a także pomoże pozbyć się infekcji.

Połączenie czosnku i cebuli sprawdzi się w walce z chorobami i wesprze nasz układ odpornościowy, bo w końcu pełno w nich witamin, minerałów i antyoksydantów. Zupę cebulową często przygotowuje się z dodatkiem białego wina.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Niedoceniana cebula

Podstawa zupy to prawdziwa skarbnica zdrowia. Cebula zdecydowanie nie jest wystarczająco doceniana, a pełno w niej witamin z grupy B, C, K, E, A, kwasu foliowego, potasu, wapnia, żelaza, cynku, magnezu, krzemu, fluoru oraz błonnika pokarmowego.

Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a do tego połączenie działa przeciwzapalnie, reguluje poziom cukru we krwi i wspomaga układ immunologiczny. Cebula przeciwdziała zaparciom i oczyszcza organizm.

Cebula ma mnóstwo zalet zdrowotnych
Cebula ma mnóstwo zalet zdrowotnych (Pixabay)

Nie należy także zapominać, że cebula świetnie się sprawdzi w walce z nadciśnieniem tętniczym i pomoże usunąć nadmiar złego cholesterolu LDL. Dodanie warzywa do diety pozytywnie wpłynie także na mikroflorę jelitową.

3. Naturalny antybiotyk

Równie wiele zalet ma czosnek, który również znajdziemy w zupie cebulowej. W niepozornej główce znajdują się związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, masę witamin, potas, wapń, magnez oraz rzadkie mikroelementy, jak kobalt, czy chrom.

Czosnek to naturalny antybiotyk i znany jest ze swojego antybakteryjnego oraz antyseptycznego działania. Pozytywnie wpływa na jelita oraz pomaga usunąć z organizmu toksyczne substancje, więc doskonale sprawdzi się przy detoksie.

Zupa cebulowa to pyszna propozycja posiłku
Zupa cebulowa to pyszna propozycja posiłku (GettyImages)

Czosnek wspomaga pracę wątroby i zupełnie jak cebula - obniża ciśnienie tętnicze oraz obniża poziom złego cholesterolu. Te dwa cenne produkty zapobiegają zatorom i zakrzepom.

Główne składniki zupy cebulowej mają mnóstwo zalet, a do tego danie przypadnie do gustu wielu osobom.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze