6 z 7Jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu
Według cenionej dietetyk, Kayleen St. John z Natural Gourmet Institute – instytucji propagującej zdrowe trendy w szkołach gotowania w Nowym Jorku – jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu wcale nie muszą oznaczać zdrowszego wyboru. Tak jak w przypadku większości produktów spożywczych, warto sprawdzać ich skład. Być może za obniżoną zawartością tłuszczu idą duże ilości węglowodanów.
To jednak nie wszystko -– Lisa Chaima, dietetyk i założycielka Well Necessities, dodaje, że lepiej wybrać naturalny jogurt bez cukru i dosypać do niego garść ulubionych orzechów, borówek czy nasion, dzięki czemu posiłek zyska dodatkowe porcje błonnika i przeciwutleniaczy. W dodatku zdaniem dietetyk pokarmy, które nie wymagają odruchu żucia, mogą powodować, że organizm nie poczuje się usatysfakcjonowany posiłkiem.