Tęczowy kożuch na herbacie. Czy można pić bezpiecznie?

Tęczowy kożuch na powierzchni herbaty oraz piana, która pojawia się podczas jej zaparzania, często budzą zaniepokojenie. Jednak oba te zjawiska, choć mogą wyglądać niepokojąco, nie są powodem do obaw. Zrozumienie, skąd się biorą, pozwoli ci cieszyć się smakiem herbaty bez niepotrzebnego niepokoju.

Skąd kożuch na herbacie?Skąd kożuch na herbacie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dlaczego herbata się pieni?

Pojawienie się piany na herbacie najczęściej wynika z obecności saponin – naturalnych związków występujących w liściach herbaty, które mają właściwości zdrowotne. Saponiny mogą obniżać poziom cholesterolu, wspierać zdrowie serca oraz działać przeciwzapalnie.

Są też znane ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych, co czyni je cennym składnikiem diety. Piana może także powstawać w wyniku dynamicznego zalewania herbaty wrzątkiem, co jest praktyką pożądaną w niektórych kulturach, na przykład w marokańskiej ceremonii parzenia herbaty.

Skąd kożuch na herbacie?

Kożuch na herbacie tworzy się głównie z reakcji polifenoli zawartych w herbacie z węglanem wapnia w wodzie. To zjawisko jest bardziej widoczne przy użyciu twardej wody. Aby uniknąć jego powstania, warto używać filtrowanej wody lub dodawać do herbaty kawałek cytryny, co zapobiegnie tworzeniu się tęczowego filmu.

Picie kawy i herbaty zmniejsza ryzyko udaru mózgu i demencji. Ważne ustalenia naukowców

Co do bezpieczeństwa, kożuch na herbacie nie jest szkodliwy dla zdrowia. Jego obecność wynika z naturalnych procesów chemicznych i nie wpływa negatywnie na organizm człowieka.

Najzdrowsze gatunki herbaty i sposoby ich parzenia

Wśród licznych gatunków herbaty, które warto włączyć do swojej diety ze względu na korzyści zdrowotne, wyróżniają się zielona herbata, biała herbata, oraz rooibos.

Zielona herbata – bogata w antyoksydanty, zwłaszcza katechiny, które mają właściwości przeciwnowotworowe. Aby maksymalnie wykorzystać jej potencjał, należy zalać ją wodą o temperaturze około 80°C i parzyć nie dłużej niż 2-3 minuty, aby uniknąć goryczy.

Biała herbata – zawiera najwięcej antyoksydantów wśród wszystkich herbat, a jej delikatny smak najlepiej uwidacznia się, gdy zalejemy ją wodą o temperaturze 70-80°C i parzymy przez 4-5 minut.

Rooibos – nie zawiera kofeiny, jest bogaty w witaminy i minerały, a także działa przeciwzapalnie. Rooibos najlepiej parzyć w temperaturze 100°C przez około 5-7 minut.

Parzenie herbaty to sztuka, która pozwala czerpać z liści maksimum korzyści zdrowotnych. Pamiętając o odpowiedniej temperaturze wody i czasie parzenia, możesz nie tylko cieszyć się wyjątkowym smakiem, ale również wpłynąć pozytywnie na swoje zdrowie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka