Teflon (PTFE) - właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie, zalety

Teflon to tworzywo, które znajduje szerokie zastosowanie w produkcji patelni, garnków czy form do pieczenia. Od jakiegoś czasu w internecie można natrafić na informacje, że porysowana patelnia teflonowa jest rakotwórcza i ma negatywny wpływ na zdrowie. Co warto wiedzieć o teflonie i czy rzeczywiście teflon jest niebezpieczny?

Teflon to tworzywo wykorzystywane do produkcji patelni czy garnków.Teflon to tworzywo wykorzystywane do produkcji patelni czy garnków.
Źródło zdjęć: © gettyimages
Paula Komendarczuk

Co to jest teflon?

Teflon to nazwa handlowa politetrafluoroetylenu (PTFE). Związek został odkryty w 1938 roku przez Roya Plunketta w czasie badań nad chłodziwem. Sprzedaż teflonu trwa od 1946 roku, od lat 60. XX wieku materiał jest wykorzystywany do powlekania patelni, garnków i innych przyborów kuchennych.

Właściwości teflonu

  • odporność na uszkodzenia pod wpływem temperatury,
  • odporność na wchłanianie wody,
  • brak reakcji z innymi materiałami,
  • wytrzymałość na zginanie,
  • brak smaku i zapachu,
  • właściwości ślizgowe i ścieralne,
  • wytrzymałość na promienie UV,
  • odporność na rozwój grzybów,
  • bardzo wysoka temperatura topnienia.

Zastosowanie teflonu

Teflon to tworzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Najbardziej znane są patelnie teflonowe, garnki, łyżki, łopatki i formy do zapiekania. Powłoka teflonowa zapobiega przywieraniu żywności i jest bardzo łatwa w utrzymaniu czystości.

Materiał jest też używany przy produkcji opakowań, tosterów, opiekaczy czy gofrownic. Jest niezastąpiony w zwiększaniu wytrzymałości ubrań, które mają mieć styczność z wodą, błotem, kurzem czy szorstką powierzchnią.

Teflon często jest też składnikiem obić foteli i kanap, dzięki czemu meble stają się odporne na plamy i brud. Tworzywo znajduje się też w farbach, obrusach plamoodpornych, soczewkach okularów, wycieraczkach samochodowych, w niciach dentystycznych czy protezach chirurgicznych.

Zalety powłok teflonowych

Teflon, a właściwie PTFE, zapobiega przywieraniu żywności w czasie gotowania i ułatwia czyszczenie. Naczynia z powłoką umożliwiają używanie znacznie mniejszej ilości tłuszczu, a nawet zrezygnowanie z niego.

Jest to bardzo ważne dla osób, które dbają o sylwetkę lub muszą stosować dietę lekkostrawną. Naczynia teflonowe można myć w zmywarce, a także podgrzewać nawet do 250 stopni Celsjusza.

Wpływ teflonu na zdrowie

Teflon po wielu badaniach został uznany za materiał bezpieczny dla zdrowia. Nawet po podaniu doustnym nie wykazuje toksycznego działania, nie jest metabolizowany przez organizm, nie zwiększa ryzyka rozwoju nowotworu ani nie zaburza płodności.

Wykazano również, że teflon nie powoduje alergii, nie pobudza układu immunologicznego i nie przekracza bariery krew-mózg (nawet po wstrzyknięciu do krwioobiegu). Teflon jest wydalany wraz z kałem w całkowicie niezmienionej postaci.

Czy porysowana patelnia teflonowa jest szkodliwa?

Powłoka teflonowa ma dużą wytrzymałość, ale po pewnym czasie może odpryskiwać lub się rysować, szczególnie gdy sięgamy po nieodpowiednie przybory kuchenne. Odpryski teflonu w posiłkach nie są szkodliwe.

Zagrożenie może być związane jedynie z przegrzewaniem uszkodzonych powłok, co może przyczyniać się do wydzielania kwasu perfluorooktanowego. Związek PFOA został uznany za potencjalnie rakotwórczy, ale znacznie większa ilość związku trafia do naszego organizmu za sprawą kontaktu z dywanami, tekstyliami czy niektórymi ubraniami.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka