Trwa ładowanie...

Tych ryb lepiej unikać. Zwiększają ryzyko raka

 Katarzyna Prus
30.08.2022 11:08
Solone ryby mogą zwiększać ryzyko raka
Solone ryby mogą zwiększać ryzyko raka (Getty Images)

Solone ryby mogą zwiększać ryzyko raka nosogardła. Chodzi o popularny w Chinach sposób konserwacji mięsa, podczas którego mogą powstawać rakotwórcze związki. Ryby, które nie przeszły takiego procesu, nie są zagrożeniem dla zdrowia.

spis treści

1. Unikaj solonych ryb

Raport World Cancer Research Fund nie pozostawia wątpliwości. Spożywanie popularnej w azjatyckiej kuchni kantońskiej solonej ryby zwiększa ryzyko raka nosogardła.

Solone ryby po kantońsku zawierają rakotwórcze związki
Solone ryby po kantońsku zawierają rakotwórcze związki (Getty Images)
Zobacz film: "Dieta może uchronić przed rakiem?"

To rzadki nowotwór złośliwy, który atakuje nosową część gardła. W wielu przypadkach jest spowodowany zakażeniem wirusem Epsteina-Barr (tego samego, który wywołuje mononukleozę zakaźną), paleniem papierosów, piciem wysokoprocentowych alkoholi czy spożywaniem ryb, które zawierają szkodliwe nitrozoaminy.

2. Wszystko przez konserwację

To właśnie te związki, które należą do grupy rakotwórczych zawiera kantońska solona ryba.

Powodem jest specyficzny sposób konserwacji. Takie ryby są konserwowane i peklowane solą. Charakteryzują się jednak mniejszą zawartością soli i wyższym stopniem fermentacji podczas procesu suszenia niż ryby konserwowane innymi sposobami. W czasie tego procesu mogą powstawać rakotwórcze związki.

Dlatego w diecie, która chroni przed rakiem, tak ważną rolę odgrywają antyoksydanty, a szczególnie witamina C, E, karotenoidy i selen. Witaminy C i E hamują działanie wielu substancji rakotwórczych, w tym nitrozoamin.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze