Tych ryb lepiej unikać. Zwiększają ryzyko raka
Solone ryby mogą zwiększać ryzyko raka nosogardła. Chodzi o popularny w Chinach sposób konserwacji mięsa, podczas którego mogą powstawać rakotwórcze związki. Ryby, które nie przeszły takiego procesu, nie są zagrożeniem dla zdrowia.
1. Unikaj solonych ryb
Raport World Cancer Research Fund nie pozostawia wątpliwości. Spożywanie popularnej w azjatyckiej kuchni kantońskiej solonej ryby zwiększa ryzyko raka nosogardła.
To rzadki nowotwór złośliwy, który atakuje nosową część gardła. W wielu przypadkach jest spowodowany zakażeniem wirusem Epsteina-Barr (tego samego, który wywołuje mononukleozę zakaźną), paleniem papierosów, piciem wysokoprocentowych alkoholi czy spożywaniem ryb, które zawierają szkodliwe nitrozoaminy.
2. Wszystko przez konserwację
To właśnie te związki, które należą do grupy rakotwórczych zawiera kantońska solona ryba.
Powodem jest specyficzny sposób konserwacji. Takie ryby są konserwowane i peklowane solą. Charakteryzują się jednak mniejszą zawartością soli i wyższym stopniem fermentacji podczas procesu suszenia niż ryby konserwowane innymi sposobami. W czasie tego procesu mogą powstawać rakotwórcze związki.
Dlatego w diecie, która chroni przed rakiem, tak ważną rolę odgrywają antyoksydanty, a szczególnie witamina C, E, karotenoidy i selen. Witaminy C i E hamują działanie wielu substancji rakotwórczych, w tym nitrozoamin.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl