6 z 7Uwaga na zęby i zbędne kilogramy
Ciężkostrawne potrawy wymagają od wątroby i trzustki wzmożonej pracy. To odbija się na ich obniżonej skuteczności w pełnieniu innych funkcji w naszych organizmie i wydłuża proces trawienia. Efekt? Mogą pojawić się dolegliwości gastryczne.
Pączków powinny bezwzględnie unikać osoby, które mają problemy z trzustką i wątrobą oraz chorzy na cukrzycę. Ze wzlędu na obecność drożdży mogą one wywołać również przykre dolegliwości u osób, które mają refluksowe zapalenie przełyku.
Jak duże jest zagrożenie? Jedno z badań prowadzonych przez naukowców z kanadyjskiego Universytetu Alberty wykazało, że już dwa dni diety o wysokiej zawartości cukru mogą być groźne dla naszego organizmu.
Jak wykazali naukowcy podczas eksperymentu na myszach, zwierzęta już po dwóch dniach diety o wysokiej zawartości cukru były bardziej narażone na zapalenie jelita grubego w porównaniu z osobnikami, które jadły zdrowo.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl