Trwa ładowanie...

Najzdrowsze masło? Choć tłuste, odchudza i chroni przed otyłością

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 26.11.2023 18:50
Najzdrowsze masło? Choć tłuste, odchudza i chroni przed otyłością
Najzdrowsze masło? Choć tłuste, odchudza i chroni przed otyłością (Getty Images)

Bogate w witaminę E i żelazo, świetne źródło nie tylko zdrowych tłuszczów, ale też białka. Choć to masło z szynką być może się nie najlepiej komponuje, warto czasem smarować nim chleb, dodawać zarówno do wytrawnych, jak i słodkich posiłków. Serce i mózg nam za to podziękują.

spis treści

1. Bomba witamin i minerałów. Masło orzechowe

Masło z orzeszków ziemnych można dodawać do owsianki, robić na jego bazie koktajle i desery, ale też dodawać do azjatyckich dań wytrawnych, jak makarony czy zupy. Poza tym niewiele ma wspólnego z masłem – krem z orzechów ma znacznie lepszy profil lipidowy.

Dwie łyżki stołowe zawierają 3,3 grama tłuszczów nasyconych i 12,3 grama tłuszczów nienasyconych, co oznacza, że te drugie stanowią aż 80 proc. masła z orzechów. Jest źródłem potasu i zawiera go nawet dwukrotnie więcej niż sodu, jest też bogaty w magnez oraz witaminę E. W przeciwieństwie do klasycznego masła to z orzechów stanowi bogate źródło błonnika.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"
Masło orzechowe to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych
Masło orzechowe to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (Pixabay)

Masło orzechowe jest kremowe, sycące i przede wszystkim zdrowe, pod warunkiem, że sięgniemy po masło w 100 proc. składające się z orzechów, bez dodatku soli, cukru czy aromatów. Można je również wykonać samodzielnie, jeśli tylko mamy pod ręką niesolone orzechy ziemne i dobry blender.

2. Poprawia pracę mózgu, wspiera serce

Choć jest produktem kalorycznym, bo w 100 g kryje się niemal 600 kcal, to może wspierać odchudzanie i chronić przed chorobami metabolicznymi jak cukrzyca typu 2. Obserwacje prowadzone przez dekadę na grupie 400 tys. osób dowiodły, że obecność orzechów w diecie, także w postaci masła orzechowego, zmniejsza ryzyko otyłości o pięć proc.

Nie ma w tym nic dziwnego – jedna łyżka masła orzechowego zawiera dwa gramy błonnika i aż cztery gramy białka, dzięki czemu syci na długo i wspomaga metabolizm. Potwierdziło to jedno z badań, które ukazało się na łamach "British Journal of Nutrition". Zdaniem naukowców masło orzechowe może stymulować wydzielanie hormonu sytości. Dodatkowo białko oraz błonnik mają pozytywny wpływ na glikemię, dlatego masło orzechowe może stanowić element profilaktyki cukrzycy typu 2.

Dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych może też wspomagać kontrolę cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia i wspierać pracę mózgu.

- Liczne badania na przestrzeni lat wykazały, że osoby regularnie włączające do swojej diety orzechy lub masło orzechowe są mniej narażone na rozwój chorób serca lub cukrzycy typu 2 niż osoby rzadko jedzące orzechy. Chociaż możliwe jest, że osoby jedzące orzechy różnią się od osób niebędących orzechami i są od nich zdrowsze, bardziej prawdopodobne jest, że same orzechy mają wiele wspólnego z tymi korzyściami. - wyjaśnia prof. Walter C. Willett z Harvard School of Public Health na łamach health.harvard.edu.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze